Linkovi

Britanija povlači 1.600 vojnika i odgovornost za bezbednost u Basri prepušta Iračanima


Britanski premijer Toni Bler objavio je da će tokom narednih meseci iz Iraka biti povučeno 1600 britanskih vojnika, čime će njihov broj u toj zemlji biti smanjen na 5 ipo hiljada. Tokom govora u parlamentu Bler je takodje rekao da će britanske snage ostati u Iraku do 2008. godine. Dopisnik Glasa Amerike iz Londona Sonja Pejs poslala je sledeći izveštaj:

Govoreći pred članovima Donjeg doma, premijer Bler je najavio početno povlačenje britanskih vojnika iz okoline Basre, na jugu Iraka.

”Snage će biti smanjene od sadašnjih 7100 - što već predstavlja manji broj od preko 9 hiljada, pre dve godine, i 40 hiljada u vreme izbijanja konflikta - na oko 5500 vojnika.“

Bler je dodao da će većina preostalih vojnika biti premeštena u vazduhoplovnu bazu u Basri i da će sve više igrati ulogu snaga za podršku, sa specifičnim zadacima.

”Obuka i pružanje podrške iračkim snagama, obezbedjivanje iračko-iranske granice, obezbedjivanje linija za snabdevanje i, iznad svega, sposobnost za sprovodjenje operacija protiv ekstremističkih grupa i pružanje podrške iračkoj vojsci, kada ta pomoć bude zatražena.“

Britanski premijer je rekao da su povlačenje i promena položaja postali mogući zbog toga što su iračke snage sve spremnije da preuzmu kontrolu. Britanska odluka o delimičnom povlačenju doneta je u trenutku kada Sjedinjene Države pojačavaju svoje snage za više od 20 hiljada vojnika, zbog širenja bezbednosnih operacija u Bagdadu i okolini.

Bler je rekao da je nemoguće uporedjivati situaciju u pretežno šiitima naseljenoj Basri, u kojoj već neko vreme vlada relativan mir, sa Bagdadom, koji je i dalje središte sektaškog i pobunjeničkog nasilja, sa velikim brojem i šiita i sunita. Britanski premijer je izrazio nadu da će kasnije ove godine biti moguće smanjenje broja britanskih vojnika na ispod 5 hiljada, ali je takodje rekao da će britanske snage ostati u Iraku i 2008. godine, odnosno, kako se izrazio, ”sve dok budu potrebne i sve dok budu imale šta da rade.“

Britanske trupe su deo koalicije koju predvode SAD, a pretežno su rasporedjene u južnom delu Iraka. Danska je takodje saopštila da će povući svoj kontingent od 460 vojnika iz Iraka do avgusta.

SAD: Povlačenje Britanaca znak uspeha na jugu Iraka

Američki funkcioneri kažu da odluka Britanije o povlačenju 1600 vojnika iz Iraka predstavlja znak postignutog uspeha u južnom delu te zemlje, kakav bi želeli da se ostvari i u oblasti Bagdada. Detaljnije u izvštaju dopisnika GA iz Pentagona, Ala Pesina.

Tokom putovanja sa predsednikom Bušom po unutrašnjosti zemlje, predstavnik Bele kuće Toni Snou je rekao da su britanske snage na jugu Iraka postigle značajan napredak u prepuštanju vodeće uloge iračkim snagama. On je rekao da je to progres koji bi predesednik Buš želeo da vidi i u preostalom delu zemlje.

Snou je takodje rekao da se nije razgovaralo o tome da se od Britanije zatraži da prebaci neke od svojih vojnika u Bagdad, da bi pomogli u sprovodjenju novog bezbednosnog plana, koji obuhvata slanje više od 21.000 dodatnih američkih vojnika u Irak. Snou je rekao da je već duže vreme na snazi, kako se izrazio, “podela rada” izmedju britanskih snaga, koje predvode koalicione snage na jugu Iraka, i američkih snaga koje imaju glavnu ulogu u ostatku zemlje.

Predstavnik Pentagona Brajan Vitmen je rekao da je povlačenje 22 odsto britanskih vojnika iz Iraka uskladjeno sa vojnom komandom u Bagdadu, dodajući da to odražava relativno bezbednu situaciju u i oko Basre, glavnog grada na jugu Iraka.

“ Vi znate da Basra nije Bagdad, i u Basri su Britanci prepustili mnoge regionalne dužnosti iračkim snagama bezbednosti.”

Vitman je rekao da britansko smanjenje trupa nije povezano sa povećanjem broja američkih vojnika u Bagdadu, koje ima za cilj da se uspostavi dovoljna bezbednsot da bi se omogućilo iračkim snagama da u toj oblasti imaju veću ulogu, kao što je to slučaj u Basri.

Predstavnik Pentagona je takodje rekao da će Britanija zadržati, kako se izrazio “snažno prisustvo” u Iraku i da će nastaviti da obučava iračke vojnike, pomaže u obezbedjivanju iračko-iranske granice i obezbedjivati linije snabdevanja. On je nekoliko puta ponovio da svaka članica koalicije donosi svoje odluke o broju vojnika i misijama.

“Oduvek tvrdimo da će svaka zemlja sama odlučivati o nivou svog učestvovanja u borbi protiv terorizma, uključujući vojne snage, kao i o svim finansijskim, pravnim i drugim pitanjima, finansijskae, pravna i druga pitanja, u okviru koalicije od oko 180 zemalja za borbu protiv terorizma, i da će te zemlje morati same da donose svoje odluke.”

Vitman je rekao da se o povlačenju britanskih snaga planira već neko vreme, dok je u Londonu premijer Toni Bler izjavio da je Britanija tokom poslednje dve godne povukla skoro dve hiljade vojnika iz Iraka.

Kontrola u vojno-medicinskoj ustanovi "Volter Rid"

Bušova administracija naredila je detaljnu kontrolu bolničke njege vojnika koji su ranjeni u Iraku i Avganistanu, a liječe se u vojno-medicinskom centru “Volter Rid”, nedaleko od Vašingtona.

Kontrola je naređena nakon što je list Vašington Post u nekoliko nastavaka detaljno opisao poražavajuće sanitarne i higijenske uslove u jednom dijelu bolnice, uključujući i birokratiju koja je onemogućavala adekvatan ljekarski tretman ranjenika.

Zamjenik načelnika generalštaba, general Ričard Kodi, rekao je novinarima, nakon obilaska bolničkih prostorija, da su uslovi u njima “neoprostivi”, da se lično smatra odgovornim i da će svi problemi biti momentalno riješeni.

XS
SM
MD
LG