Linkovi

Policija opet pretresala stanove sina i kćerke Radovana Karadžića


Pripadnici evropskih policijskih snaga (EUFOR) i NATO-a okončali su pretres kuće i automobila u vlasništvu Sonje i Saše Karadžića, započet jutros oko tri sata na Palama.

Predstavnik štaba NATO u Sarajevu, Derek Čepel, je rekao novinarima da je iz stanova sina i kćerke haškog optuženika Radovana Karadžića, uzet materijal čiji će se sadržaj analizirati.

Pripadnici medjunarodnih snaga su sa sa Karadžićima obavili informativni razgovor koji je predstavnik ocenio "korisnim".

Čepel je rekao da je "vreme da se uhapse optuženi za ratne zločine kako bi se stavila tačka na taj problem".

Najavio je i dalje akcije pretresa imovine osobama koje pomažuskrivanje optuženih za ratne zločine.

"Imovina je pretražena u skladu sa nadležnostima NATO-a da podrži Haški sud u privodjenju optuženih za ratne zločine", saopštio je Štab NATO u Sarajevu.

U akciji koja je protekla bez incidenata, učestvovalo je nekoliko desetina vojnika sa preko 20 vozila. Policija u Istočnom Sarajevu nije bila uključena u tu akciju.

Prošle sedmice je zamenik visokog predstavnika u BIH Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) izjavio da porodica Radovana Karadžića dobija novac od njega i da je uključena u organizovanje njegove zaštite.

On je dodao da se treba zamrznuti imovina onima koji pomažu optužene za ratne zločine i podsetio da je zakon o tome usvojen marta 2006. godine.

Prema njegovom mišljenju, zamrzavanje imovine bi moglo biti "vrlo moćno sredstvo kojim bi se naveli da saradjuju s organima za primenu zakona".

XS
SM
MD
LG