Linkovi

Kina ove nedelje proslavlja Lunarnu novu godinu


Mnogi kineski astrolozi kažu da je 2007. Godina «zlatne svinje», srećna za rađanje dece, ali drugi predskazivači sudbine kažu da može da donese i nesreću.

Kina je ovaj vikend provela u prazničnom raspoloženj, jer njeni gradjani slave Lunarnu novu godinu. Ovo je prva godina posle nekoliko decenija u kojoj je dozvoljeno održavanje vatrometa u većini kineskih gradova. Stanovnici Pekinga su prvi iskoristili nove propise i preplavili ulice da bi ispaljivali baraže svetlećih i zvučnih raketa i prekrili kolovoze kartonskim figurama i papirnim konfetama, blokirajući saobraćaj. Nova godina je najvažniji praznik u kineskom kalendaru i izaziva najveću migraciju ljudi na svetu, kada se stotine miliona vraćaju u svoj zavičaj da bi proveli praznike sa svojim porodicama. Stotine hiljada stanovnika većih gradova se slivaju u parkove i svetilišta, da bi prisustvovali karnevalima i tradicionalnim poluverskim sajmovima.

Ti sajmovi oko svetilišta se sastoje od šarenih muzičkih i plesnih predstava, uz tezge i šatre u kojima se prodaju hrana i suveniri. Sajmovi, kao i većina manifestacija u Kini, postali su prilično komercijalni, mada i dalje odslikavaju tradicionalne verske teme. Iako je u Kini na vlasti zvanično ateistička Komunistička partija, tradicionalno verovanje je rasprostranjeno. Najnovije istraživanje na nacionalnom nivou pokazuje je da je 300 miliona Kineza religiozno, što je tri puta više od zvanične procene.

Na sajmu u Ditan parku, jedna agencija je organizovala upoznavanje parova – roditelji čija deca nisu u bračnoj vezi, donose podatke o njima sa fotografijama, da bi privukli potencijalne «izabranike». Miao ima 60 godina i trudi se da pronadje prosca za svoju 26-togodišnju kćer.

Mijao kaže da je kancelarija njene kćeri puna žena i da je ona prezauzeta da bi pronašla mladića, dodavši da ne žuri da je uda, ali se nada da će pronaći prikladnog prosca koji će je usrećiti. Mnogi Kinezi žele da im se deca rode ove godine, jer neki astrolozi kažu da je ovo Godina «zlatne svinje», koja se dešava svakih 60 godina. Tvrde da će deca rođena ove godine imati lak i srećan život. Ipak, mnogi predskazivači sudbine, posebno u Hongkongu na jugu, upozoravaju da je ovo u stvari Godina «vatrene svinje» – u kojoj dominiraju prirodni, ali suprotstavljeni elementi vode i vatre. Prema njihovom tumačenju, tokom 2007. u svetu će se povećati broj prirodnih katastrofa i nasilje.

XS
SM
MD
LG