Linkovi

Avganistan: Talibanski borci zauzeli oblast Bakva u provinciji Farah


Lokalni zvaničnici na zapadu Avganistana saopštili su da su talibanski borci zauzeli oblast Bakva u provinciji Farah. Tu informaciju je za avganistanski servis Glasa Amerike potvrdio jedan visoki zvaničnik iz susednog okruga Dilaram. Guverner provincije Farah, Majudin Balok, izjavio je za Glas Amerike da je izgubio komunikaciju sa lokalnim vlastima u Bakvi ali je demantovao informacije da su Talibani zauzeli tu oblast. Pre više od dve nedelje, talibanski borci osvojil su oblast Musa Kala, u južnoj provinciji Helmand.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, američki obaveštajni agenti veruju da su visoki lideri Al-Kaide, koji operišu iz Pakistana, ponovo uspostavili lanac komande u svojoj globalnoj terorističkoj mreži. Pozivajući se na neimenovane američke obaveštajce i zvaničnike zadužene za borbu protiv terorizma, dnevnik navodi da postoji sve više dokaza da Osama bin Laden i njegov zamenik, Ajman al-Zavahri organizuju operacije iz planinske pakistanske regije Severni Vaziristan, blizu granic sa Avganistanom. Njujork Tajms piše da militantne grupe dobijaju uputstva od svojih komandanata i Zavahrija, dok Bin Laden po svemu sudeći ima manje direktnog učešća u tim operacijama.

Do nedavno je američka obaveštajna zajednica procenjivala da lideri Al-Kaide nisu povezani sa aktivnim teroristima, već samo služe kao inspiratori budućih napada. Jedan zvaničnik američke vlade izjavio je za Glas Amerike da su SAD i druge zemlje već odredjeno vreme svesne aktivnosti Al-Kaide u plemenskim regionima na granici Avganistana i Pakistana, i da su zabrinute zbog njih. On je naveo da su u toku napori da se poremeti delovanje terorističke mreže i istakao da Al-Kaida nema utočište u Pakistanu. Pakistanski zvaničnici tvrde da daju sve od sebe da uspostave kontrolu nad tim područjem.

XS
SM
MD
LG