Linkovi

Crna Gora i Hrvatska treba da dogovore način isplate ratne oštete


Crnogorska i hrvatska Vlada treba da dogovore način isplate ratne oštete Crne Gore za dešavanja na dubrovačkom ratištu 90-tih, saglasili su se danas predsjednici parlamenata dvije zemlje, Ranko Krivokapić i Vladimir Šeks.

Predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks rekao je da odluku u vezi sa naplatom ratne štete Crne Gore »u duhu dijaloga i dobrosusjednih odnosa" treba da donesu dvije Vlade.

On je rekao da je hrvatski Sabor u oktobru 1991. godine donio zaključke kojima je utvdio da je na Hrvatsku izršena oružana agresija Srbije i Jugoslovenske narodne Armije, a da je Crna Gora bila isključena.

’’Imam puno razumijevanje za stav Krivokapića da je u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku Crna Gora u velikoj mjeri bila zloupotrebljena i da je bila pod bitnim uticajem vodstva i Generalštaba JNA’’«, kazao je on.

Šeks je pozdravio Memorandum o saradnji dvije Vlade na osnovu koga će Crna Gora nadoknaditi Hrvatskoj štetu nastalu usljed ratnih razaranja na Dubrovačkom ratištu, ali i ocijenio da izvršne vlasti treba da nastave da rješavaju zaostala sporna pitanja.

’’Pred međunarodnim sudom postoji tužba koja nije riješena i koja se nalazi u fazi rješavanja i preispitvanja s obzirom da je prestala postojati državna zajednica Srbija i Crne Gora koja je bila tužena’’, rekao je Šeks.

On smatra da, u vezi sa državnom granicom između Crne Gore i Hrvatske, privremeni ugovor kojim se regulišu granična pitanje između dvije zemlje, treba zamijeniti trajnim sporazumom.

»To je sada stvar dvije Vlade da diplomatskim kanalima do kraja razriješe ta pitanja«, kazao je Šeks i dodao da protokol o režimu na Prevlaci funkcionše izvrsno, bez incidenata.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Kirvokapić je, nakon razgovora sa Šeksom, rekao da problem u vezi sa naplatom štete ne treba omeđiti rokom jer je to stvar prošlosti."Ne želimo da nam rasprava o prošlosti omeđi raspravu o budućnosti".

’’Želimo da kroz akcije kojima unapređujemo saradnju ta pitanja dovedemo do lakšeg dogovora. Otvoreni smo za razgovore, neka to urade vlade na eskpertskom nivou, a dobri koraci su već napravljeni’’, kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je »Crna Gora bila zloupotrebljena u ratnim dešavanjima 90-tih godina, za ono za šta je najviše živjela u svojoj istoriji, svoj ugled, čast i dostojanstvo«.

’’Crna Gora osjeća moralnu odgovornost i zbog toga želi da makar simbolično nadoknadi materijalne štetu i da punu moralnu satisfakciju Dubrovačkoj regiji za ono što se desilo’’, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da je i Crna Gora bila žrtva, ali na drugi način, ali da to ne umanjuje njenu želju da drugima nadoknadi štetu koju je napravila. »Nikad više Crne Gora neće ići u tuđe, nikad više neće razarati«, kazao je on.

XS
SM
MD
LG