Linkovi

Sa padom cene nafte i benzina prodaja hibridnog modela Priusa opala


Politički i poslovni lideri i aktivisti širom sveta sve više se zalažu za upotrebu alternativnih energetskih izvora. Stoga i hibridni automobili postaju sve popularniji. Ipak, da li je baš tako?

Ovih dana placevi prodavnica automobilima zakrčeni Priusima izgledaju prilično tužno. Ovaj benzinsko-električni model pre godinu dana bio je na vrhu liste upaca. Džonatan Kiz, koje je prošle nedelje u Santa Moniki razgledao nove automobile bio je prilično iznenadjen:

«Prodavac mi je rekao – 'birajte koji hoćete za probnu vožnju'», kaže on.

Pre godinu dana kupci su plaćali i preko utvrdjene cene i čekali i do šest meseci na isporuku. Medjutim, prodaja Priusa je sada naglo opala. Ako bacite pogled na cene benzina nije teško otkriti zašto. Prošlog leta benzin se prodavao za oko tri dolara po galonu, a sada je gotovo dolar jeftiniji. Tojota je u medjuvremenu odlučila da poveća proizvodnju Priusa što bi moglo da predstavlja problem, mada kompanija to negira.

«Sada smo u normalnijoj situaciji kada ponuda i potražnja odražavaju realno stanje na tržištu što znači da je potreban i marketing.»

Stoga Tojota sada nudi vanredne olakšice za kupovinu Priusa – snižene cene, povoljne zajmove i lizing, nastojeći da privuče više kupaca.

«Pokušavamo da ovo vozilo učinimo privlačnim ne samo za ekološke aktiviste već i za prosečne kupce.»

Ipak, U tom pogledu Prius ima i uspešne benzinske, ali ekonomične konkurente. Tu su Honda Fit, Nisan Versa, pa i Tojota Jaris. Situacija će postati još teža kada federalne olakšice za kupovinu hibridnih vozila budu ukinute kasnije ove godine, kao i kada američka Agencija za zaštitu prirodne sredine preračuna podatke o potrošnji goriva za 2008. Trenutno, Prius zvanično može da predje 60 milja sa galonom goriva, ali će ta cifra biti snižena na oko 45.

XS
SM
MD
LG