Linkovi

Da li Hrvatska potražuje akcije Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj?


Uprkos najavama u hrvatskoj javnosti, u crnogorskoj vlasti tvrde da Hrvatska nije uputila nikakav zahtev u kojem eventualno potražuje akcije Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, kao naknadu za dešavanja na Dubrovačkom ratištu.

Crnogorski ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar kazao je da ne postoji ni zakonska mogućnost da se ratna odšteta plati kroz državne akcije.

Lompar je to rekao povodom najave predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića da bi Crna Gora i Hrvatska trebalo da postignu nagodbu o obeštećenju zbog ratnih dejstava koja će dati i moralnu i materijalnu satisfakciju Dubrovačkom području.

„Nije to pitanje predsjednika parlamenta i njegovog zalaganja, već će to zavisiti od toga kolika je ratna odšteta i od procesa koji će se voditi oko toga“, kazao je Lompar.

On je ocijenio da ono što je dobro jeste da postoje "razgovori o ponudi Hrvatske da se to pitanje riješi na jedan dosta kvalitetan način, koji bi istovremeno predstavljao i poboljšanje odnosa sa Hrvatskom".

„Ali, u svakom slučaju, mislim da nije dobar model da se ratna odšteta plaća kroz vlasništvo u dionicama“, naveo je Lompar.

A o načinu rješavanja tog problema biće riječi i sjutra kada u dvodnevnu zvaničnu posjetu Crnoj Gori dođe predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks, koji će u Podgorici boraviti na poziv predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Šeks će u Podgorici sa svojim domaćinima razgovarati o bilateralnim odnosima i razvoju parlamentarne saradnje, prije svega u pogledu približavanja EU i NATO, kao zajedničkim prioritetnim spoljnopolitičkim ciljevima Zagreba i Podgorice.

Kako je najavljeno, posebno će biti riječi o jačanju privredne saradnje, za što su snažno zainteresovane obje strane.


XS
SM
MD
LG