Linkovi

Publika u Berlinu imala priliku da vidi premijeru američkog filma «300»


Publika u Berlinu je imala priliku da vidi svetsku premijeru američkog filma «300», koji će pre svega zanimati ljubitelje stripova Frenka Milera.

Istorijski spektakl «300» je priča o bici u Termopilskom klancu, gde se mala grupa Spartanaa suprotstavila nadirućoj persijskoj vojsci. Posle neo-noar ostvarenja «Grad greha» iz 2005, to je druga ekranizacija stripova Frenka Milera. Očekuje se da će ovaj film, sa obiljem testosterona i impresivnim specijalnim efektima, privući pretežno mušku publiku.

Frenk Miler je strip «300» zasnovao na istorijskim dogadjajima na osnovu zapisa grčkog istoričara Herodota iz 5. veka pre nove ere. To je priča o maloj grupi grčkih vojnika, na čelu sa spartanskim kraljem Leonidom, koja se u bici kod Termopila, 480. godine pre nove ere, sukobila sa brojčano nadmoćnim Persijancima. Tri stotine vojnika, obučenih na spartanski način da postanu najbolji ratnici, zahvaljujući svojim superiornim borbenim veštinama uspevaju da zaustave desetine hiljada Persijanaca. Tri dana oni drže uporište u termopilskom klancu. Svi ginu, ali uspevaju da zadaju ogromne gubitke neprijatelju I zadrže ga kako bi se ostatak Grčke pripremio za rat.

Film je režirao Zek Snajder, koji sada radi na adaptaciji još jednog kultnog stripa – “Watchmen”, Alana Mura.

“Studiji žele da snimaju filmove koji su univerzalno prihvatljivi, koji nemaju delove koji bi nekoga mogli da uvrede, koji su suviše krvavi ili suviše smešni, I zato imaju tendenciju da izostavljaju stvari. U jednom trenutku su me pitali - “Da li ima šanse da ih ne zovemo “Persijanci”, zar ne možemo da izmislimo neko drugo ime?”. Ja sam rekao – zaboravite, hajde da odustanemo od filma, na šta su oni rekli “ne, ne”, ali to je njihov način razmišljanja”.

Kralja Leonidasa glumi Britanac Džerald Batler.

“Testosteron je bio prosto opipljiv na setu, svi ti momci imali su istu viziju, entuzijazam, I istu vrstu agresivne ali kreativne energije, koju ste mogli da osetite, ja sam se zaista trudio da iskoristim tu energiju” priča Batler.

Film je snimljen za svega 60 dana u Montrealu, na plavom ekranu.

“Sve je bilo plavo, plavo, plavo… Na kraju radnog dana, kada se vratim u hotel sa snimanja sve mi je bilo plavo pred očima. Ali to je lepa boja, boja neba, crvena bi bila prejaka, ili bismo postali agresivni zbog nje, a ovako, plava je smirujuća” priča glumac Rodrigo Santoro koji glumi kralja Kserksa.

Američka premijera filma “300” zakazana je za 9. mart a istog meseca stiže u Evropu.

XS
SM
MD
LG