Linkovi

Shefer ponovio da NATO neće tolerisati nasilje na Kosovu


Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, posetio je u četvrtak Kosovo, gde je u odvojenim susretima sa predstavnicima Albanaca i Srba ponovio principe medjunarodne zajednice u odnosu na budući status Kosova. Shefer je o bezbednosnim prilikama ,razgovarao sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom i komandantom KFOR-a, nemačkim generalom Rolandom Katerom.

Nakon što je ponovio stav da Marti Ahtisari uživa punu podršku relevantnih medjunarodnih faktora, generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, jasno je porucio ”da medjunarodne vojne snage neće tolerisati nikakvo nasilje".

Rekao je da se "pojedinci sa Kosova ali i iz okruženja varaju da bi nasilje moglo biti produktivno i da je ono sto se dogodilo prošle subote dobar primer šta ne treba činiti".

"KFOR će im to i dokazati”, kazao je Shefer. “KFOR je stacioniran ovde da bi štitio svaku osobu na Kosovu - i većinu i manjine. Kosovu nisu potrebne nove žrtve, već ih je bilo previše", poručio je Shefer uz konstataciju da ”broj medjunarodnih vojnika definitivno neće biti smanjen, jer postoji opasnost od ljudi koji misle da nasiljem mogu rešiti status”.

“Na Kosovu se nalaze i rezervni sastavi za slučaj najgoreg scenarija”, naglasio je generalni sekretar NATO i pozvao Beograd i Prištinu da konstruktivno rade na Ahtisarijevom predlogu. Još je dnom je odbacio ”bilo kakvu mogućnost podele pokrajine”.

Shefer je tokom sastanka sa pregovarackim timom Prištine insistirao na jedinstvu I zajednickom delovanju.

Od predsednika tri opstine sa srpskom većinom na severu Kosova, generalni sekretar NATO-a zatražio je da bez obzira na konačno rešenje srpski lideri učine sve kako gradjani ovog dela Kosova ne bi pribegli nasilju.

Prema rečima predsednika SO Zvečan, Dragiše Milovića, srpski lideri dobili su tokom sastanka uveravanja da su KFOR i NATO izvukli pouke iz martovskog nasilja 2004. i da se neki novi, pogotovo etnički motivisani nemiri, nece dozvoliti.

XS
SM
MD
LG