Linkovi

Kako pobediti globalno zagrevanje?


Prošlog meseca, jedna grupa naučnika angažovana od strane Ujedinjenih nacija, zaključila je da su čovekove aktivnosti najverovatnije uzrok globalnog zagrevanja. OK, ako smo sami odgovorni za to, da li bismo mogli nešto da učinimo za se zagrevanje zaustavi?

Nešto paralelno sa opštim nastojanjima da se smanji oslobadjanje takozvanih ”gasova staklene bašte?“ Mnogi naučnici misle da bi to bilo moguće postavljanjem neke vrste kosmičkog suncobrana.

Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, Pol Krutzen, predložio je da se nekoliko miliona tona sumpora prebaci u gornje slojeve atmosfere što bi, kako on procenjuje, 1 odsto sunčeve svetlosti vraćalo natrag u svemir i tako smanjilo zagrevanje. Nezgodna strana te ideje je mogućnost pojave kiselih kiša.

Američki astronom Rodžer Ejndžel predlaže lansiranje miliona malih, lakih zastora od providnog filma, prečnika oko pola metra i teških oko jedan gram. Parkirani u takozvanoj L-1 orbiti, ovi zastori smanjili bi zagrevanje za oko dva procenta. Lansiranje bi se obavljalo specijalnim elektromagnetnim lanserima, svakih 5 minuta, tokom deset godina.

Astronom Kertis Strak, predlaže korišćenje prašine, koje na mesecu ima u neograničenim količinama, za stvaranje duguljastog oblaka. Zaklanjajući sunce nekoliko sati mesečno, taj oblak bi smanjio osunčanost zemlje za više od jedan odsto. Na žalost, ove i druge metode koštale bi na bilione dolara. Ali, šta je to, kažu naučnici, u poredjenju sa vrednošću života na zemlji.

XS
SM
MD
LG