Linkovi

U Francuskoj nedavno otvorena jedna nova turistička atrakcija


U Francuskoj je nedavno otvorena jedna nova turistička atrakcija, nazvana Kineakva, u kojoj je život u moru kombinovan sa crtanim filmovima. Posetioci akvarijuma, jednog od najvećih u Evropi, mogu istovremeno da posmatraju ribe i crtane filmove i da uživaju u muzici.

Dvadeset godina po zatvaranju starog pariskog akvarijuma, na istom mestu, preko puta Ajfelovog tornja, otvoren je novi. Pored četrdeset bazena, sa morskom florom i faunom, ovaj neobičan akvarijum ima i tri podzemna bisokopa sa animiranim filmovima. Uz pratnju muzike posetioci uživaju u avanturama raznih bića vezanih za život u vodi.

Filmovi se prikazuju na ogromnim podvodnim ekranima zajedno sa pravim životinjama u akvarijumu. U stvari, film se projektuje otpozadi, na zid akvarijuma suprotan onom ispred koga su posetioci. Direktor, Lik Lehip, kaže da je osnovna ideja da se animirani filmovi i morski svet prikazuju u jedinstvenom prostoru. Skoro svi filmovi snimljeni su u produkciji akvarijuma.

U podzemnom studiju Trokadero desetak animatora svakoga dana radi na snimanju scena, pod vodjstvom Andrea Klavela. Klavel kaže da je novi sutudio još u razvoju, da ispituje nove koncepte i proba nove ideje, ali dodaje kako se nada da će krajem ove godine početi sa snimanjem dužih filmova. Animatori su već počeli da rade na akcionoj priči o liku nazvanom mali Žil.

Snimanje prvog filma je završeno pa su Klavel i njegov tim počeli rad na trodimenzionalnoj verziji drugog filma. On kaže kako se nada da će mali Žil postati poznat u svetu, iako priznaje da će to biti teško jer u toj industriji dominiraju američka i japanska studija. Klavel dodaje da bi želeo da stvori izrazito francuski lik.
Direktor Lik Lehip takodje polaže nade u animirani lik malog Žila. On i njegova ekipa nadaju se da će mali Žil vratiti francusku animaciju na svetsku pozornicu.

XS
SM
MD
LG