Linkovi

Omladina sve više prihvata takozvani gengsta stil života


Od ulica Los Anđelesa do tokijskih trotoara, omladina sve više prihvata takozvani gengsta stil života, koji svoje korene vuče iz savremene američke hip-hop subkulture Takozvani gangsta imidž u Japanu je sve popularniji. To se najbolje oseća u tokijskom distriktu Šibuja, u kome noćni život privlači sve koji hip-hop gengsta fanove.

Spuštene pantalone, karatkerističan hod, srebrni lanci i odskora – pozlaćeni zubi... Ta moda se u Tokijo preselila direktno sa njujorških ulica... ape bejzboj idola, njujorških Jenkija, i potpuno iskvaren sleng engleskog jezika. Mnogi jedva čekaju da pokažu neke od simbola uvezene kulture, uključujući karakteristične pozdrave i tetovaže.

Uticajni američki muzički producent, King Tons, živeo je u Japanu punih 7 godina. DJ i hip-hop umjetnik, kaže da na japansku omladinu mnogo utiču tv spotovi u kojima se prikazuje američki gengsta stil.

Japanska scena još nije prevazišla geto, ali je zacelo mutirala u jedinstven kulturološki fenomen. DJ Jutaka jedan je od prvih Japanaca koji se dokazao i u Sjedinjenim Državama. On se 1980-tih doselio u Los Anđeles, bio je jedan od članova originalne DJ postave u United Nations klubu i potom osnivač Zulu Nacije, muzičke industije u rodnoj zemlji. Sada se bez njega hip-hop produkcija u zemlji izlazećeg sunca ne može ni zamisliti.

Jutaka kaže da je svoje gengsta fore pokupio dok je živeo u losanđeleskom getu, ali da oseća nelagodu stanjem "igre" u Japanu. On veruje da neki novi klinci u gradu više ne kapiraju šta je to “ulica”. No nisu svi obeshrabreni. Japanska hip hop zvijezda GDX veruje da rep muzika u njegovoj zemlji ima svetlu budućnost i da će hip-hop i ubuduće biti ozbiljan i unosan biznis.

XS
SM
MD
LG