Linkovi

Rat u Iraku dominantna tema pred američke predsedničke izbore


Rat u Iraku i dalje je dominantna tema ranih debata pred američke predsedničke izbore, 2008. godine. Gledišta demokratskih kandidata o tome šta bi trebalo učiniti, značajno se razlikuju.

Poslednih dana Irak je bio najvažnija tema za dvoje vodećih demokratskih kandidata - senatora iz Njujorka Hilari Rodam Klinton i senatora iz Ilinoja, Baraka Obame, koji je u subotu i zvanično ušao u trku. Obama pokušava da postane prvi američki predsednik crne boje kože, a njegovi nastupi privukli su mase ljudi, kako u Ilinoisu tako i u Ajovi. Senator Obama zalaže se za povlačenje američkih vojnika iz Iraka do marta iduće godine:

”Ameriko, vreme je da vratimo naše vojnike kućama. Vreme je da se prizna da ni jedan broj američkih žrtava neće rešiti politička neslaganja u središtu nečijeg tudjeg gradjanskog rata.“

Kao i Obama, Hilari Klinton se protivi Bušovom planu za slanje pojačanja u Irak, ali za sada nije predložila neke rokove za povratak američkih snaga. Birači u Nju Hempširu, državi u kojoj se održavaju rani preliminarni izbori, nedavno su je upitali da objasni zašto je 2002. godine, zajedno sa još 28 demokrata u Senatu, glasala da se predsedniku Bušu dozvoli da pošalje vojnike u Irak. Hilari Klinton sada pokušava da pridobije antiratno raspoložene demokrate, ali još nije zadovoljila njihove zahteve da se izvini za tu podršku ratu:

”Da sam bila predsednik 2003. nikada ne bih započela ovaj rat. A ako on još bude trajao, kada postanem predsednik 2009. - ja ću ga završiti.“

Najnovije ankete pokazuju da je Hilari Klinton najpopularniji kandidat medju demokratama, a za njom su bivši senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, i senator Barak Obama. U trci je još nekoliko drugih senatora, ali niko od njih još nije snažnije uticao ni na ankete popularnosti niti na prikupljanje priloga za kampanju. Politički stručnjaci kažu da, od svih demokratskih kandidata, Obama trenutno najviše podstiče aktiviste Demokratske stranke. Čarls Kuk je izdavač jednog političkog biltena, ovde u Vašingtonu:

”On podstiče uzbudjenje, energiju i strast i privlači neke ljude koji do sada nisu bili aktivni u Demokratskoj stranci. Mislim da treba uzimati za ozbiljno svakog ko ima dvocifreni rezultat u anketama.“

Kandidati iz obe stranke već provode znatno vreme u državama u kojima se preliminarni izbori najpre održavaju. Pored Hilari Klinton, Obame i Edvardsa tu su i senator iz Konektiketa, Kris Dod, bivši guverner Ajove, Tom Vilsak, kongresmen iz Ohaja, Denis Kusinič, guverner Novog Meksika, Bil Ričardson, senator iz Delavera, Džo Bajden, penzionisani general Vesli Klark i bivši senator iz Aljaske, Majk Grevel.

XS
SM
MD
LG