Linkovi

Rajs: Sporazum «dobar korak» ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je dogovor koji je postignut na šestostranim pregovorima u Pekingu " veoma dobar početak" – ali tek prvi korak – ka denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Delove plana za postepeno razoružavanje, uključujući i obezbeđivanje mazuta Severnoj Koreji, moraće da odobri Kongres. A neke političke figure u SAD već negoduju, jer smatraju da se Pjongjang praktično nagrađuje za proizvodnju i testiranje nuklearnog oružja. Međutim, gospođa Rajs brani sporazum nazivajući ga kvalitativnim pomakom u odnosu na dogovor o suspenziji nukelarnog programa, koji je uspela da izdejstvuje administracija predsednika Klintona 1994, a koji je propao pošto su SAD optužile Severnu Koreju da ga krši.

U razgovoru sa novinarima, Kondoliza Rajs je odbacila optužbe bivšeg američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, sada konzervativnog analitičara, Džona Boltona, da ovim dogovorom Severna Koreja za samo delimično ukidanje svog nuklearnog programa - biva nagrađena ogromnim isporukama nafte. Državni sekretar je rekla da će zahvaljujući ovom sporazumu, nuklearna postrojenja u Severnoj Koreji najpre suspendovati svoje aktivnosti, a zatim vrlo brzo i zauvek biti ugašena:

"Imamo suspenziju aktivnosti tih postrojenja u roku od 60 dana, ali ono što će svi s pažnjom očekivati jeste njihovo onesposobljavanje, jer je to ono što nas sve najviše interesuje. Onesposobljavanje je značajno drugačiji korak od suspenzije".

Rajsova je takođe odbacila komentare da bi dogovor mogao da ohrabri Iran da nastavi sa svojim nuklearnim programom očekujući da ga međunarodna zajednica na kraju nagradi za loše ponašanje. Kako je rekla, radi se o upravo suprotnoj stvari - o prikazu jedinstva i odlučnosti međunarodne zajednice.

"Zbog čega ne bi moglo da se kao poruka Iranu uzme činjenica da je međunarodna zajednica sposobna da se ujedini, pogotovo kada zajedno rade ugrožene zemlje regiona, i da su snažna diplomatija i jedinstvo pet strana u šestostranim pregovorima konačno postigli rezultat. Mislim da bi to trebalo da bude poruka".

Gospođa Rajs je rekla da će Pjongjang iz Pekinškog sporazuma izvući mnogo manju korist nego što je to bio slučaj 1994, posle dogovora po kome je međunarodni konzorcijum trebalo da izgradi dva reaktora na laku vodu u Severnoj Koreji. Iako Pjongjang ovim dogovorom dobija milione tona mazuta - uz uslov da okonča proces razoružavanja, radi se o konačnoj cifri, za razliku od prethodnog dogovora po kome su mu sledovale neodređene serije godišnjih isporuka, ukazuje Rajsova. Državni sekretar je dodala da su se ostale strane u Pekingu složile da eventualno razmotre izgradnju dobro čuvane nuklearne elektrane u Severnoj Koreji, ali tek pošto ta država u potpunosti prekine svoje postojeće nuklearne programe i kada povrati poverenje sveta. Gospođa Rajs je takođe rekla da će se, ako posle 60 dana bude značajnog napretka u sprovođenju sporazuma, šest strana ponovo razgovarati na nivou ministara, što bi bio njen prvi susret sa severnokorejskim kolegom.

XS
SM
MD
LG