Linkovi

Završen predlog srpske platforme o planu budućeg statusa Kosova


U krugovima beogradskog pregovaračkog tima može se čuti informacija da je završen predlog srpske platforme o planu budućeg statusa Kosova koji je napravio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da bi rezolucija trebalo pre sednice Parlamenta da bude dostavljena strankama na razmatranje da bi zatim Vlada uputila predlog Skupštini na izjašnjavanje. Kada bude usvojena rezolucija će, kaže Mladenović, predstvljati platformu Beograda za nastavak pregovora u Beču, ali i odgovore na odredbe koje je u svom predlogu konačnog rešenja izneo izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari i da se na taj način definiše državna politiku prema Kosovu u novonastalim okolnostima. Očekujemo da će se u Skupštini postići što veća saglasnost oko tih pitanja, rekao je Mladenović.

Član srpskog pregovaračkog tima i savetnik predsednika Srbije Leon Kojen izjavio je da će pregovori u Beču biti još jedna prilika da Srbija izloži celovit stav o kosovskom pitanju i naglasio da je veoma bitno da Srbija dočeka konsultacije velikih sila u Njujorku s razložnim i doslednim stavom kakav je dosad zastupala. U tom slučaju verujem da neminovan kompromis u Savetu bezbednosti neće biti nepovoljan po Srbiju, rekao je Kojen i ocenio da Savet bezbednosti UN neće doneti novu Rezoluciju o Kosovu bez približavanja stavova Rusije, Kine i zapadnih sila.

A povodom demonstracija kosovskih Albanaca u Prištini, predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jap de Hopom Sheferom o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i zatražio povećanje stepena bezbednosti za kosovske Srbe i prevenciju bilo kakvog ugrožavanja njihove sigurnosti.

XS
SM
MD
LG