Linkovi

Ministri EU: Kompromis za Kosovo, pregovori s Beogradom


Evropski ministri su danas poručili da Brisel od Beograda očekuje demokratsku vladu, opredeljenu evropskim integracijama i saradnji sa Hagom. Zauzvrat, nastaviće se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridrživanju. Kada je reč o Kosovu, Unija podržava plan specijalnog izaslanika Ahtisarija, tražeći nastavak razgovra Beograda i Prištine ali, istovremeno, ostavljajući i mogućnost da se do rešenja dodje odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Od Beograda Brisel očekuje skoro formiranje vlasti- demokratske i integracijama opredeljene. Posebno važno, vlasti koja će garantovati da će se ostvariti puna saradnja sa Hagom. Rečeno je da Unija ne menja politiku, već se menjaju okolnosti - želi se dati prilika novoj vladi, kojoj će opredeljenje prema saradnji sa Hagom biti dovoljno da nastavi pregovore, prekinute zbog neispunjenog obećanja prošle vlade da će se Ratko Mladić naći u Hagu. Visoki predstavnik EU, Havijer Solana:

"Poslali smo veoma jasnu poruku nade stanovnicima Srbije i vlastima da želimo da saradjujemo sa njima čim se uspostavi vlada, kako bi smo našli načina da se naše veze sa Srbijom još više prodube"

Danas je podržana preporuka Evropske komisije da se da šansa novoj vladi, ukoliko ona bude jamčila punu saradnju sa Hagom. Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

"Nova vlada koja pokaže jasnu opredeljenost i preduzme konkretne i efektivne akcije kako bi postigla punu saradnju sa Hagom, imaće u EU partnera koji je podržava. Drugim rečima, ako Srbija preduzme prave korake, odlučnu akciju, tada mi u EU možemo doći do tačke kada će se nastaviti pregovori".

Kada je reč o Kosovu, evropski ministri su poručili da podržavaju plan specijalnog izaslanika Ahtisarija, kao i nastojanje da se konsultacijama Beograda i Prištine dodje do kompromisnog rešenja.Medjutim, kako je na kraju skupa naglasio predsedavajući Saveta ministara, šef nemačke diplomatije, Frank Valter Štajnmajer postoje dva rešenja- jedno je putem pregovora, a drugo, koje je, tvrdi on, u saglasnosti sa medjunarodnim pravom, je odluka Saveta bezbednosti. Za predsedavajućeg , trenutno, više izgleda ima rešenje do kojeg bi se došlo u Njujorku.


XS
SM
MD
LG