Linkovi

Ahmadinedžad: Iran neće odustati od svog nuklearnog programa


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je na masovnom skupu u Teheranu da Iran neće odustati od svog nuklearnog programa. Ahmadinedžad je to poručio hiljadama Iranaca okupljenih na proslavi godišnjice islamske revolucije 1979. godine kojom je zbačen proamerički šah. Iranski predsednik je rekao da je Teheran spreman za pregovore o svom nuklearnom programu, ali nije naveo detalje. Neki analitičari su očekivali da će Ahmadinedžad objaviti da su instalirane hiljade gsnih centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Umesto toga, Ahmadinedžad je samo rekao da će Iran o objaviti, kako se izrazio, «velika dostignuća» do 9. aprila ove godine.

Iran je spreman da u naredne tri nedelje reši sva sporna pitanja sa Medjunaronom agencijom za atomsku energiju, rekao je šef pregovaračkog tima Irana Ali Laridžani na Minhenskoj konferenciji o bezbednosnoj politici. IAEA je u petak suspendovala pomoć Iranu i kritikovala tu zemlju zbog prikrivanja odredjenih nuklernih aktivnostiu i zato što nije odgovorila na neka pitanja o svom nuklearnom programu. Laridžani je govorio nekoliko dana uoči isteka roka koji je Savet bezbednosti UN postavio Iranu da okonča sa aktivnošću na obogaćivanju uranijuma ili će se suočiti sa daljim sankcijama. On je ocenio da civilni atomski program Irana ne predstavlja pretnju Izraelu. Predesednik Irana Mahmud Ahmedinedžad, na skupu u Teheranu je rekao da ta zemlja neće odustati od obogaćivanja uranijuma, ali da je spremna da razgovara sa medjunarodnom zajednicom.

Solana: Za sada nema sporazuma sa Iranom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana saopštio je danas posle sastanka sa šefom pregovarackog tima Irana Alijem Laridžanijem da nije postignut dogovor o spornom nuklearnom programu te države.

"Imali smo dobar sastanak, ne previše dugačak", rekao je Solana novinarima i dodao da će Laridžani danas nastaviti razgovore sa drugim zapadnim političarima. Solana je poručio da pregovori nisu završeni i da će učesnici u razgovorima pokušati da nađu rešenje.

XS
SM
MD
LG