Linkovi

Preterani zahtevi Severne Koreje blokirali postizanje sporazuma


Kina, koje je domaćin šestostranih razgovora sa ciljem okončanja severno korejskog nuklearnog programa, saopštila je da će se pregovori u Pekingu voditi samo još jedan dan. Delegati na razgovorima kažu da su preterani zahtevi Severne Koreje blokirali postizanje sporazuma.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Kristofer Hil izjavio je da je Kina donela odluku sa se pregovori u Pekingu završe sutra. On je dodao kako se slaže sa tom odlukom.

”Proveli smo poslednja četiri dana u razgovorima o jednom pitanju i mislim da smo planirali kraj razgovora za nedelju dana verovatno bi proveli još nedelju dana u razgovorima o toj istoj stvari. Ne verujem da moramo da o tome razgovaramo. Mislim da treba da donesemo neke odluke.“

To pitanje je energetska pomoć Severnoj Koreji. Kina, Japan, Rusija, Južna Koreja i Sjedinjene Države pokušavaju da postignu sporazum sa Severnom Korejom o čitavom nizu akcija sa ciljem da počne ukidanje nuklearnih programa Pjongjanga. Mada detalji tog sporazuma, koji je sastavila Kina, nisu poznati, očekuje se da on sadrži neku vrstu obustave severnokorejske nuklearne proizvodnje u zamenu za energiju poput lož ulja, od strane ostalih pet zemalja. Japanski vodeći delegat na razgovorima, Keničiro Sasae je rekao danas da su ”preterani zahtevi“ Severne Koreje na energetskom planu doveli sporazum u opasnost.“ Američki pregovarač Kristofer Hil je rekao da Pjongjang ne pokazuje dovoljnu predanost kompletnoj obustavi svojih nuklearnih programa:

”Nismo bili spremni da obezbedimo energiju kao zamenu za denuklearizaciju što znači da nećemo obezbediti energetsku pomoć kako bi oni izbegavali da preduzmu dalje korake na planu denuklearizacije.“

Šestostrani diplomatski mehanizam ne uspeva već više od tri godine da zabeleži opipljivi napredak u cilju ukidanja severnokorejskih nuklearnih programa. Pjongjang je testirao svoju nuklarnu napravu u oktobru. Kristofer Hil kaže da bi neuspeh da se postigne sporazum do sutra pokrenuo pitanje o šestostranom procesu uopšte:

”Mislim da imamo stvarni problem, ako ne možemo da postignemo sporazum o ovom pitanju.“

Hill ističe da ne isključuje postizanje sporazuma do sutra, primetivši da se na mnogim pregovorima postigne prodor na samom kraju. Bez obzira da li će sporazum biti postignut ili ne, Hil je rekao da će on pružiti specifične podatke o nacrtu kineskog predloga kasnije sutra.

XS
SM
MD
LG