Linkovi

Zoran Stanković: Budući status Kosova rešiti pravnim sredstvima


Ministar odbrane Zoran Stanković izjavio da je na 43. minhenskoj konferenciji o globalnoj bezbednosnoj politici imao susrete sa generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom i evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Ministar Stanković je na konferenciji za novinare po povratku iz Minhena rekao da je u tim susreta najviše reči bilo o Kosovu, da je njegove sagovornike interesovalo kakva će biti uloga Vojske u rešavanju budućeg statusa Kosova i da ih je on uveravao da će uloga Vojske biti odmerena i konstruktivna ali da u potpunosti podržava državno rukovodstvo i pregovarački tim u naporima da Kosovo ostane u granicama Srbije. Komentarišući izjavu Jap de Hop Shefera da bi Srbija već 2009. godine mogla biti član NATO alijanse, ministar Stanković je rekao da je to pitanje na koje treba da na referendumu odgovore građani Srbije.

Povodom najava Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije da će na odnose Srbije sa NATO negativno uticati ako neka od članica te Alijanse eventualno prizna nezavisnost Kosova, reagovalo je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, stavom da partnerstvo sa NATO, uspostavljeno ulaskom Srbije u program Partnerstvo za mir, u ovom trenutku nije ugroženo odvijanjem pregovora o budućem statusu Kosova.

Direktor Direkcije za NATO u Ministarstvu spoljnih poslova Milan Milanović izjavio je da postoji stalna komunikacija na radnom nivou sa Sekretarijatom NATO i članicama Alijanse i najavio da bi posle formiranja nove vlade trebalo da bude potpisan niz dokumenata kojima bi partnerska uloga Srbije bila do kraja formalizovana. Milanović je u tom kontekstu spomenuo Prezentacioni dokument koji, između ostalog, sadrži odrednice o segmentima sistema odbrane kojima Srbija može da doprinese kolektivnom sistemu bezbednosti, a potom bi trebalo da usledi potpisivanje Bezbednosnog sporazuma koji Srbiji daje pristup NATO informacijama i preduslov je za otvaranje misije Srbije pri NATO.


XS
SM
MD
LG