Linkovi

Odobrena slobodna prodaja pilule za mršavljenje


Vijest dana za sve koji žele da se otarase viška kilograma stiže iz američke agencije za kontrolu lekova (FDA), koja je danas odobrila prodaju pilula ALAJ /ALLI/. Pilula koja će se izdavati bez recepta, prema tvrdnji proizvođača - kompanije “Galakso Smit Klajn” ubrzava sagorijevanje masti za 50 odsto.

Mnogo je preparata koji pomažu mršavljenje, ali američka vlada smatra da je ovo prva pilula koja će se izdavati bez recepta, a koja uistinu djeluje. Pilula pod nazivom Alaj (Alli) – uzima se uz obrok i jednostavno blokira absorbciju masti. To nije sve – jer korisnici moraju da vježbaju i jedu slabokaloričnu i posnu hranu.

Doktor Artur Frenk sa Univerziteta Džordž Vašington smatra da je pilula “vrlo djelotvorna, ali samo uz želju da se zaista izgubi višak kilograma."

Proizvođač - GlaxoSmithKline, tvrdi da će svi koji budu uzimali pililu Alaj izgubiti 50 odsto mase više od onih koji su na običnoj dijeti. Međutim, ima i kritičara vladine odluke, koji smatraju da je odobreni medikament opasan i da izaziva predkancerozne promene tkiva.

Doktor Sidni Vulf iz organizacije “Public Citizen” kaže da je šteta što je zaključeno da je lijek bezbjedan, jer proizvođač očekuje bar 5 miliona mušterija.

Među neželjenim efektima upotrebe pilule “Alaj” navedena je dijarea, ali samo ukoliko se jede premasna hrana. Dobra vijest je, svakako, da će pilula biti dostupna taman uoči sezone ljetnjeg kupanja...

XS
SM
MD
LG