Linkovi

Šta novinari misle o Ahtisarijevom predlogu i reakcijama političara?


Prošle nedelje, specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari predstavio je svoj plan o rešenju statusa Kosova. Autor rubrike Glasa Amerike «Medjunarodni pres klub», Džudit Lejtam, razgovarala je sa srpskim, albanskim i ruskim novinarima o snažnim reakcijama koje su usledile posle predstavljanja Ahtisarijevog predloga.

Izaslanik Ujedinjenih nacija, Marti Ahtisari, predložio je široku autonomiju za Kosovo, ali i značajna prava i zaštitu nealbanskih manjina. Srbija je odmah odbacila plan ocenjujući da se njime praktično daje nezavisnost Kosovu. S druge strane, vlasti u Prištini, EU i SAD pozitivno su ocenile Ahtisarijev predlog. Ljiljana Smajlović, glavni urednik beogradskog lista Politika, kaže da je reakcija na Ahtisarijev predlog u Srbiji – na svim nivoima – bila negativna i emotivna, jer se njime podrazumeva nezavisnost bivše srpske pokrajine, iako se pažljivo izbegava upotreba tog izraza.

«Ovo je izuzetno osetljivo pitanje, koje budi snažna osećanja. Naslov teksta na prvoj strani našeg lista bio je da se «nezavisnost krije u detaljima», čime smo aludirali na anekse Ahtisarijevom predlogu. Osim što sama reč nezavisnost nije upotrebljena, veoma je jasno da je u pitanju nacrt za jednu potpuno nezavisnu novu državu, i mi tako tretiramo taj plan. Ako dodje do nezavisnosti, preostali Srbi će napustiti Kosovo.»

Iako predlog teoretski garantuje politička prava i bezbednost srpskoj manjinskoj populaciji, Smajlović kaže da će na Kosovu verovatno ostati samo Srbi u Severnoj Mitrovici.

«Srpsko stanovništvo je u ovom trenutku zaštićeno u izvesnoj meri. Problem je što oni ne mogu da se zaista integrišu i žive normalno zato što moraju da budu okruženi bodljikavom žicom. Moraju da imaju naoružane čuvare ako iz svoje enklave idu u poštu, u veći grad. Od želje medjunarodne zajednice da Kosovo dostigne standarde pre statusa, nije se realizovalo ništa. Postoji utisak da ovo nije pravedno rešenje, da se nasilje i nepoštovanje ljudskih prava nagradjuju nezavisnošću.»

S druge strane, Blerim Šalja, urednik prištinskog dnevnika Zeri, kaže da je reakcija kosovskih Albanaca bila veoma pozitivna.

«Nismo bili iznenadjeni. Znali smo da će Ahtisari pripremiti paket koji će otvoriti vrata kosovskoj nezavisnosti. Čitav paket je zasnovan na tri značajna elementa. Prvi je da će Kosovo postati država, ali će imati medjunarodne garancije, medjunarodno civilno i vojno prisustvo. Konačno, imaćemo veoma specifična uredjenja za nacionalne manjine, a pre svega kosovske Srbe.»

U Beogradu, premijer Vojislav Koštunica je zapretio da će prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja prizna nezavisno Kosovo. Ljiljana Smajlović, medjutim, smatra da to nije realno i da će Beograd pre računati na mogućnost da Rusija uloži veto na Ahtisarijev predlog u Savetu bezbednosti.

Rusija je zaista ključna za to da li će i kada novi predlog kosovskog statusa biti iznet pred Savet bezbednosti. Igor Zevelev, šef vašingtonskog dopisništva ruske novinske i informativne agencije RIA Novosti, kaže da Rusija smatra da Ahtisarijev predlog treba da bude osnov za nastavak pregovora, a ne nešto o čemu treba direktno glasati na Savetu bezbednosti.

«Koliko ja vidim, Rusija će pokušati da izbegne situaciju u kojoj bi mogla da iskoristi svoje pravo veta».

Neki analitičari smatraju da bi Rusija mogla da bude uzdržana, ako uvidi da bi druge članice Saveta bezbednosti mogle da budu popustljivije u postizanju kompromisa o regijama kao što su Abhazija i Južna Osetija.

«Rusija se protivi tome da se nezavisnost uvede na odredjenoj teritoriji protivno željama jedne od umešanih strana. Predsednik Putin je nekoliko puta rekao da ne vidi nikakvu razliku izmedju situacije na Kosvou i teritorija iz takozvanih «zamrznutih konflikta» na području bivšeg Sovjetskog Saveza.»

Medjutim, Blerim Šalja kaže da se kosovski Albanci nadaju da će Rusija razumeti da je položaj Kosova u bivšoj Jugoslaviji bio jedinstven slučaj.

«Mislim da se svi nadaju da Rusi neće uložiti veto nego će biti uzdržani. Prava igra počinje kada Ahtisari odnese svoj predlog u Njujork.»

Medjutim, Igor Zevelev iz RIA Novosti naglašava da, iako je Athisarijev predlog veoma pažljivo sročen, on jasno otvara put punoj nezavisnosti Kosova, kroz prelazni period nezavisnosti pod medjunarodnim nadzorom. A to je sada srž čitavog spora...

XS
SM
MD
LG