Linkovi

Kesić: Srpska dijaspora u Americi ima negativan stav o predlogu Ahtisarija


Kako na Ahtisarijev predlog o budućem statusu Kosovu gleda srpska dijaspora u Americi i kakvo gledište provejava u američkom Kongresu? O tome je kolega Branko Mikašinović razgovarao sa političkim analitičarem vašingtonske konsultantske firmi TSM, Obradom Kesićem.

KESIĆ: Reagovanje na Ahtisarijev predlog o statusu Kosova je generalno vrlo negativno u srpskoj dijaspori. Već odavno, najvažnije srpske organizacije u Americi i Evropi kritikuju Ahtisarija. Pre svega, zbog toga što je apsolutno izbegavao svaki kontakt sa predstavnicima tih organizacija, jer jednostavno nije hteo da čuje za njihovo mišljenje. To je za Srbe koji žive u dijaspori sasvim neprihvatljivo, pošto je Kosovo veoma značajno ne samo za Srbe koji žive u Sribji, već i za Srbe širom sveta. Druga stvar, Srbi u dijaspori su od samog početka mislili da je ceo proces u nekom smislu namešten. Oni su shvatili da se nije radilo o pravim pregovorima, već o tome kako i na koji način da se pritisne Srbija da prihvati nešto sto je već odlučeno. Tako se srpska dijaspora još više uverila da je jednostvno celo vreme postojala samo jedna opcija, a to je rešenje koje albanska zajednica najviše želi -- nezavisnost.

GLAS AMERIKE: Da li je po vašem mišljenju Vašington čvrsto opredeljen za nezavisnost Kosova?

KESIĆ: Nije. To je ono što je jako problematično. Kada postoji čvrst stav Amerike onda se zna da će taj stav da bude implementiran, odnosno da će Amerika do kraja da gura taj stav. Ali, pošto u Americi postoje kontradiktorna mišljena o Kosovu, ne samo u administraciji, nego i u Kongresu i šire u javnosti. Mislim da je to pitanje dosta složeno. Pošto stav o Kosovu nema duboko korenje - može se lako izmeniti. Odnosno - ili da se još žešče podrži nezavisnost, ili da se ode u sasvim suprotnom pravcu i podrži opcija da Kosovo dobije neku vrstu autonomije, ili pak da se odredi neka nerešena solucija - recimo da Kosovo ostane pod protektoratom medjunarodne zajednice, a da se pitanje statusa odloži za neko drugo vreme, kada bi srpska i albanska stana mogle da se dogovore o više stvari nego što su uspele da se dogovore ovog puta.

GLAS AMERIKE: Da li je došlo do neke promene stava prema Kosovu od kako su Demokrate u Kongresu dobile većinu?

KESIĆ: Ključni političari u demokratskoj stranci, koji se nalaze na važnim mestima što se tiče kongresnih institucija imaju jasan stav - podržavaju nezavisnost. Ali Kongres kao Kongres i politika u samom Kongresu je mnogo komplikovanija od toga. Rekao bi da većina članova Kongresa ne podržava nezavisnost Kosova zbog straha da bi to stvorilo presedan koji će izazvati nestabilnost ne samo na Balkanu, nego i šire u celom svetu.

XS
SM
MD
LG