Linkovi

Na pomolu kolektivna tužba protiv Volmarta


Federalni apelacioni sud odlučio je da parnica protiv kompanije Volmart za polnu diskriminaciju može da se nastavi kao takozvana kolektivna parnica, što znači da će najmanje milion i po zaposlenih žena moći da podnese tužbu i zatraži kompenzaciju od najvećeg svetskog prodajnog lanca.

Ovo bi mogao da bude najveći sudski proces zbog polne diskriminacije u istoriji Sjedinjenih Država.. i to protiv najvećeg prodajnog lanca na svetu -- Volmarta. Podnosioci tužbe navode da su cene u Volmartu možda dobre za kupce, ali da su žene uposlene u toj kompaniji manje plaćene i manje unapredjivane od muškaraca

To poptvrđuje i Kristin Kvapnovski, jedna od radnica koja je tužila Volmart. Ona tvrdi da je Volmart plaćao žene 5 do 15 posto manje od muškaraca na sličnom radnom mestu i mada su žene činile dve trećine radne snage te kompanije, tri puta su manje unapredjivane na menadžerske položaje.

Glavni podnosilac tužbe, Beti Duks, kaže da su muškarci bili unapredjivani čak i pre završetka probnog perioda.

”Ovo što pričamo je istina. Ne otpužujemo Volmart bez osnova. Iznosimo činjenice“, kaže Duksova.

Ona je jedna među pola miliona žena koje su radile u radnjama Volmarta od 1998. koje sada imaju pravo da se priključe tužbi.

U pitanju su milijarde dolara. Volmart pak ne prima ove otpužbe skrštenih ruku i najavljuje žalbu. Izvršni direktor Volmarta je rekao da će kompanija adekvatno odgovoriti na sve validne zahtjeve tužilaca.

”Bavićemo se izuzecima veoma žustro. To je naša obaveza ne samo prema našim saradnicima, već i prema društvu“, kaže Li Skot

Što se tiče statistike o ženama u menadžmentu Volmarta.. kompanija navodi da ne žele svi da budu menadžeri. A da žene koje ne misle tako mogu pronaći bolju priliku i na nekom drugom mestu.

XS
SM
MD
LG