Linkovi

Buš traži veće fondove za zaštitu nacionalnih parkova


Predsednik Buš traži od Kongresa veliko povećanje fondova za američke nacionalne parkove. Novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson, izveštava da bi u trenutku kada predsednik predlaže smanjenje troškova za mnoštvo unutrašnjih programa, parkovi mogli da dobiju veliki budžetski podsticaj.

Zajedno sa Sekretarijatom za odbranu, američka Nacionalna parkovska služba je jedan od velikih dobitnika u predsednikovom predlogu federalnog budžeta za narednu fiskalnu godinu.

Predsednikov okvir troškova za 2008, obuhvata veliko povećanje fonda za svakodnevno održavanje parkova. Ali administracija predsednika Buša gleda i prema budućnosti – traži da Kongres podrži partnerstvo vlade i privatnog sektora, koje bi moglo da donese tri milijarde dolara za poboljšanje parkova tokom naredne decenije.

Sve se to predviđa u okviru priprema za obeležavanje stogodišnjice Nacionalne parkovske službe 2016. i očuvanje američkih parkova za buduće naraštaje. Predsednik Buš je skrenuo pažnju na svoj predlog prilikom jučerašnje posete Nacionalnom parku Šenandoa u Virdžiniji, tokom koje je naglasio da parkovski sistem predstavlja «nacionalno blago».

«Naši parkovi će 2016. obeležiti stogodišnjicu i smatramo da bi životni cilj ove zemlje trebalo da bude njihova priprema, čuvanje, konzerviranje parkova, kako bi oni uoči stogodišnjice postali važni za američki narod.»

Nacionalni park Šenandoa je jučerašnjeg zimskog dana bio gotovo pust, a vrlo niska temperatura je ograničila predsednikovu posetu na rustičnu planinsku kuću pored veoma slikovitog puta kroz park. Posle sastanka sa zvaničnicima parkovske službe i liderima raznih privatnih organizacija koje podržavaju parkovski sistem, predsednik se kratko obratio novinarima i objasnio da će federalna vlada svake godine tokom naredne decenije izdvajati po stotinu miliona dolara u specijalni fond za poboljšanje parkova. Predsednik je rekao da će istu sumu obezbediti i privatni darodavci.

«Tražimo od privatnog sektora da priloži do milijarde dolara u narednih deset godina da bi pomogao ovom parkovskom sistemu da bude vitalan i jak i da proslavi stogodišnjicu tog sistema. Koliko budu priložili naši sugrađani, bilo kroz fondacije, korporacije ili pojedinačno, federalna vlada će izdvojiti istu sumu.»

Iako je Nacionalna parkovska služba uspostavljena 1916, prvi nacionalni park, Jeloustonski, otvoren je u stvari 1872. Parkovska služba danas održava 390 lokaliteta širom zemlje, od ogromnih parkova sa planinskim vencima, rekama i potocima i pešačkim stazama, do istorijskih objekata kao što je Bela kuća.

XS
SM
MD
LG