Linkovi

U pozorištu Arena Stage nova postavku mjuzikla «Ona me voli»


Reč je o toploj ljubavnoj priči čija se radnja dešava u Budimpešti 1930-ih godina. Ako vam radnje predstave bude delovala poznato, u pravu ste – tekst je poslužio kao inspiracija za popularnu romantičnu komediju iz 90-ih – «Dobili ste poštu» sa Meg Rajan i Tomom Henksom.

Radnja mjuzikla "She loves me" okreće se oko privlačnog mladog prodavca po imenu Džordž, koji je prava zvezda male prodavnice kometike. Džordža glumi Kevin Kreft.

«Džordž je neženja 30-ih godina u Madjarskoj. U to vreme je bilo neobično biti neženja u tim godinama. Radnja se dešava 1937, a Džordž traga za ljubavlju...» objašnjava Kevin Kreft.

Džordžov status u prodavnici ugrožava nova radnica – Amalija. Prvog dana na poslu, ona ubedjuje jednu mušteriju da kupi novu muzičku kutiju za cigarete. Tako nastaje kompetitivni odnos i radja se prezir izmedju Džordža i Amalije, koju glumi Brin O’ Meli.

«Ona je veliki knjiški moljac, prava intelektualka. 30-te su bile drugačije vreme od današnjeg, kada se mlade žene podstiču da se obrazuju i da razvijaju svoj intelekt. Amalija je na neki način izolovana, i veoma usamljena. Nema momka, nema puno prijatelja, bliska je sa svojom majkom, i to je otprilike to», kaže Brin o Meli.

Van posla, i Džordž i Amelija su opčinjeni svojim tajnim prijateljima preko pisama, i ne sluteći da je osoba u koju su tako smrtno zaljubljeni upravo osoba koju najviše preziru u stvarnom životu, odnosno da su zaljubljeni jedno u drugo... Mjuzikl je adaptacija komada madjarskog pisca Mikloša Lasla, a muziku i tekstove su napisali Džeri Bok i Šeldon Harnik, koji su kasnije postigli još veći uspeh sa «Violinistom na krovu». Originalni mjuzikl premijerno je prikazan na Brodveju 1960-ih, a Arena Stage je ovu šarmantnu priču dovela u Vašington, sa jedinstvenom scenografijom i kostimima, kao i izvodjačima koji dolaze iz svih delova Amerike.

«Ona me voli» kasnije je bio inspiracija za popularnu romantičnu komediju «Dobili ste poštu». Nensi Lemandžer koja u mjuziklu glumi prodavačicu Ritu kaže da njegova jednostavna poruka ovom komadu daje trajni značaj.

«Jer, to je priča o ljubavi. Ako pogledate velike i sjajne pesme, romane, filmove, mjuzikle, oni su uvek napisani tako da im je u osnovi – ljubav. To je večna tema zato što ljudi mogu da se poistovete sa njom.»

Kao što ružičasta scenografija nagoveštava, ova priča ima srećan kraj, a Džordž i Amalija se, naravno, zaljubljuju jedno u drugo.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG