Linkovi

Svi moraju da budu fokusirani i spremni na potencijane opasnosti


Katastrofe su deo života na našoj planeti, bez obzira da li je reč o prirodnim nepogodama, kao što su zemljotresi i uragani, ili onima koje izazivaju ljudi, kao što je terorizam. Privredni i politički lideri na jednom skupu u Los Anđelesu ukazali su da je ključ za preživljavanje i u prvom i drugom slučaju -- dobra pripremljenost.

Ljudi su oduvek bili izloženi cunamiju, zemljotresima i drugim katastrofama, a danas su suočeni sa opasnošću od terorizma, rečeno je na jednom savetovanju organizovanom na inicijativu jedne grupe gradjana u Los Andjelesu.

Josi Šefi, iz Masačusetskog tehnološkog instituta, rekao je da terorizam i prirodne katastrofe odnose ljudske živote, ali da njihove ekonomske posledice nisu tako ozbiljne kao što neki misle.

“Ako pogledate ekonomske posledice takvih katastrofa, one su zanemarujuće u odnosu na naš bruto nacionalni proizvod. Isto važi za terorističke napade na SAD 11. septembra, ili za uragan Katrinu. Najopasniji su napadi u kojima organzicija nije svesna da je napadnuta, sve dok nije prekasno.”

Šefi kaže da bi biološki napad ili neka epidemija mogli da budu daleko opasniji, ukoliko zaraza izbije pre nego što to javnost uoči.

Zdravstvene vlasti kontrolišu pojave raznih bolesti tragajući za neobičnim podudarnostima. Skip Skivington, iz zdrvstvene osiguravajuće kompanije Kajzer Permanente, kaže da se bolnice, koje ta kompanija pokriva to osigurvajuće društvo, pripremaju za pojavu masovnih epidemija. On kaže da bi takvu epidemiju mogao da izazove smrtonosni virus ptičijeg gripa poznat kao H5NI.

“Mi smo dosta toga uradili interno da bismo razumeli tu bolest i kako bi se ona odrazila na naš rad, i nastojimo da usaglasimo naše aktivnosti sa izbijanjem epidemije, ako do toga dodje.”

Farmaceutska firma Roš proizvodi lekove za rak i sidu, kojima se spašavaju životi, kao i lekove koji se koriste protiv odbacivanja presadjenih organa. Firma takodje proizvodi lek tTamiflu za lečenje od gripa. Potpredsednik firme, Majk MakGvajer, kaže da ona ima spreman plan za vanrednu akicju.

“ Svi naši objekti su opremljeni satelitskim telefonima i bezbednim video linkovima. Imamo već spremne planove, kao i zalihe delova ili opreme za mašine.”

MakGvajer kaže da je u vanrednim situacijama od suštinske važnosti neometano funkcionisanje komunikcionih, energetskih i transportnih kompanija. Pristaništa i luke su vitalne trgovinske arterije i moguće mete terorističkih napada. Šon Džejms iz bezbednosnog ogranka firme Lokid Martin rekao je da je bezbednost važna, ali da se u bilo kakvoj katastrofi mora osigurati protok robe. Kako je rekao jedan funkcioner američke Agencije za medjunarodni razvoj, sve nacionalne vlade i lideri zajednica moraju da budu fokusirani i spremni na potencijane opasnosti.


XS
SM
MD
LG