Linkovi

Amerika željno iščekuju superboul, finale američkog fudbala


Susret u Majamiju u nedelju je vrhunac sezone profesionlanog fudbala, ali i komercijalni dogadjaj vredan više milijardi dolara.

Nedelja na koju se održava superboul je takoreći postala praznik u SAD. Svakako, ne radi se o zvaničnom prazniku, ali će ipak mnoge aktivnosti zastati kada se Čikago Bersi i Indijanapolis Koltsi sastanu u nedelju uveče u Majamiju. Tokom proteklih 40 godina, ova utakmica je postala ne samo važan deo američkog sportkog kalendara, već i vreme za okupljanje prijatelja i suseda, ali i važan komercijalni dogadjaj.

Prema nedavnim anketama, milioni Amerikanaca, više nego ikada ranije, posmatraće utakmicu u restoranima i barovima. ili sa prijateljima kod kuće. Milioni potrošača nabaviće za tu priliku televizore i audio sisteme ili delove nameštaja. Američko udruženje trgovaca očekuje da će prodaja artikala vezanih za superboul izneti gotovo devet milijardi dolara. Prošle godine, suprerboul je posmatralo i oko milijardu ljudi u drugim zemljama širom sveta. Ove godine, finale NFL lige biće prenošeno u novoj tehnologiji visoke definicije.

Čak Senders je menadžer prodavnice lanca Best Buy u Vašingtonu.

«Radi se o tv prijemnicima sa signalom više definicije u odnosu na standardni signal. Uglavnom, dobićete jasniju, oštriju sliku nego što biste imali na standardnom televizoru.»

Naravno, takav signal ćete moći da primite jedino na televizoru visoke definicije - što je veći ekran to je bolje, naročito ako se radi o flat screen televizoru.

Prodavac televizora Abej Giva, kaže da očekuje veliki porast prodaje televizora visoke definicije uoči superboula

«Kupci kažu da žele da posmatraju utakmicu sa porodicom prijateljima - što veći televizor imate to ćete privući vieše gostiju.»

«To je prilika da svi uživaju. Zbog toga je interesovanje za televizore veće uoči superboula nego tokom preostalog dela godine.»

Otkako je superboul uveden 1960-ih on je postao i medijski dogadjaj. Tokom prenosa emituju se posebno pripremljene reklame, a u poluvremenu se održava šou sa vodećim imenima u svetu zabave.

Stoga, čak i ako utakmica ne bude baš najbolja, tv gledaoci, posebno oni sa televizorima visoke definicije, mogu da vide i mnoge druge zanimljivosti koje im garantuju super nedelju na superboul.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG