Linkovi

Buš: Nova strategija za rat u Iraku pruža najbolje izglede za uspeh


Američki predsednik Džordž Buš rekao je zakonodavcima iz Demokratske stranke, koja sada kontroliše Kongres, da njegova strategija za rat u Iraku pruža najbolje izglede za uspeh. Demokrate nastoje da Kongres usvoji rezolucije o protivljenju predsednikovom planu za slanje dodatnih vojnika u Irak.

Priznajući da se mnogi protive njegovim planovima za Irak, predsednik Buš je rekao da se on i demokrate slažu u nekim pitanjima, uključujući potrebu da iračka vlada premijera Nurija al-Malikija pokaže snažnu rukovodeću ulogu. Tokom sastanka sa demokratama iz Predstavničkog doma, Buš se zahvalio njihovoj predvodnici, Nensi Pelosi, na izveštaju o njenoj nedavnoj poseti Iraku:

”Jasno i glasno mi je rekla, ”Gospodine predsedniče, morate jasno da stavite do znanja iračkom narodu da njegova vlada mora da pokaže rezultate.“ Ja to razumem i slažem se. Uspeha mora da bude, ne samo na vojnom planu. Drugim rečima, Iračani moraju da povedu u uspostavljanju bezbednosti u prestonici, ali uspeha mora da bude i na političkom frontu.“

Bio je to prvi put da se predsednik pojavio u javnosti pre nezvaničnog sastanka sa demokratama iz Predstavničkog doma. Demokratska stranka je prošle godine osvojila većinu u oba doma Kongresa zahvaljujući nezadovoljstvu birača ratom u Iraku. Tokom potonjeg sastanka iza zatvorenih vrata, predsednik je odgovarao na pitanja o Iraku, beneficijama za ratne veterane, budžetu, uraganu Katrina, imigraciji i globalnom zagrevanju. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je da su demokrate ohrabrene njegovim odgovorima i da veruju u mogućnost saradnje sa predsednikom na reformi propisa o useljavanju i upotrebi alternativnih izvora energije, Ali ona je jasno predočila da u pogledu rata postoje oštra neslaganja:

”Predsednik nije popuštao u pogledu Iraka. Objasnio je zašto su potrebne dodatne trupe i zašto će to povećanje delovati ovoga puta, iako u ranija četiri pokušaja nije.“

Demokrate u oba doma Kongresa razradjuju tekstove neobavezujućih rezolucija protiv predsednikovog plana. U tome imaju podršku nekih od ključnih republikanaca, pa sada razmatraju mogućnost odbijanja da odobre finansiranje odlaska dodatnih trupa u Irak.

XS
SM
MD
LG