Linkovi

Marti Ahtisari predstavio Beogradu i Prištini predlog rešenja statusa Kosova


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari predstavio je danas predsedniku Srbije i javnosti predlog rešenja budućeg statusa Kosova u kome se ne pominje ni suverenitet Srbije na Kosovu ni nezavisnost pokrajine. Ahtisari je predsedniku Srbije Borisu Tadiću, tokom jednočasovnog susreta, predstavio svoj predlog rešenja statusa Kosova koji, između ostalog, predviđa posebne stavke za zaštitu nealbanaca i prema kome bi Kosovo imalo pravo da sklapa međunarodne ugovore i da zatraži članstvo u međunarodnim organizacijama. Specijalni izaslanik UN je Tadića obavestio i o planiranim daljim koracima u pravcu rešavanja statusa Kosova. Specijalni izaslanik je izrazio nadu da će konačni predlog o statusu Kosova biti završen na proleće i dodao da očekuje da će konsultacije sa Beogradom i Prištinom o njegovom predlogu rešenja statusa početi 13. februara. Ahtisari je rekao da je konačan cilj da se "postave temelji budućeg Kosova koje je stabilno i održivo" i koje će doprineti bezbednosti regiona, naglasivši da je posebna važna stavka zaštita nealbanskog stanovništva.

Tadić: Ahtisarijev plan otvara mogućnost za nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se u predlogu Martija Ahtisarija izričito ne pominje nezavisnost Kosova ali ni suverenitet i teritorijalni intergitet Srbije nad tom pokrajinom. Tadić kaže da već zbog te činjenice i još nekih odredaba :

“Ahtisarijev plan otvara mogućnost za nezavisnost Kosova i dodaje da je Ahtisariju rekao da Srbija i on kao njen predsednik nikada neće prihvatit nezavisnost Kosova.”

Tadić je najavio da će pozvati sve šeove izabranih parlamentarnih stranaka da ih upozna sa Ahtisarijevim predlogom i da sa liderima stranaka želi da postigne saglasnost oko daljih koraka radi zaštite interesa Srbije po pitanju budućeg statusa Kosova.

Premijer Vojislav Koštunica ocenio je u pisanoj izjavi da je nelegitiman predlog za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija jer krši Povelju UN i načela međunarodnog prava i predložio da Parlament utvrdi sve dalje korake koje će tim povodom Srbija preduzeti. A Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je Ahtisari prekoračio ovlašćenja predlogom da Kosovo postane nezavisna država.

Iz pojedinih stranaka stižu, međutim, umereniji tonovi. Član Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da Srbija treba aktivno da učestvuje u razgovorima sa međjnarodnom zajednicom radi postizanja mirnog i kompromisnog rešenja budućeg statusa Kosova i da pretnje međunarodnoj zajednici ne mogu doprineti rešenju tog problema, već da samo mogu otežati pregovaračku poziciju Srbije. I predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać smatra da bi Srbija trebalo dalje da učestvuje u pregovaračkom procesu i da iznese predloge koji bi vodili boljoj zaštiti Srba na Kosovu i predloge koji bi bili osnova za buduće bolje odnose Beograda i Prištine.

Ahtisari: Neće biti podele Kosova, do kraja marta pred SB

Izaslanik UN Marti Ahtisari ponovio je u Prištini stavove Kontakt grupe da neće biti podele Kosova i pozvao obe strane na dalje razgovore. Ahtisari je na konferenciji za novinare izjavio da još uvek veruje u kompromis, ali nije isključio mogućnost da to možda ne bude postignuto, dodajući da ne može zauvek da čeka i da će na kraju dati svoj predog Savetu bezbednosti UN. On je takodje pozvao obe strane da dodju u Beč na dalje konsultacije.

"Verujem da ću konačni predlog za Kosovo dati do kraja marta Savetu bezbednosti UN", izjavio je Ahtisari.

Za Crnu Goru je dobro ono rješenje koje je održivo

Dok su u crnogorskoj vlasti opoziciona Srpska lista ne želi da rekcijom oteža rad državnih organa Srbije. Lider Demokratskog saveza u Crnoj Gori, pa jak, tvrdi da je jasno da Kosovo više neće biti deo Srbije.

Za Crnu Goru je dobro ono rješenje koje je održivo i koje bude dogovoreno u komunikaciji Beograda, Prištine i uz učešće međunarodne zajednice-stav je vladajuće DPS. Njen portparol Rajko Kovačević rekao je za naš program da je Crna Gora, kao država ovog regiona, zainteresovana za njegovu stabilnost izato će sa pažnjom pratiti ono što se dešava u susjedstvu.

-Mi navijamo za ono rješenje koje će obezbijediti stabilnost ovog dijela Evrope-zaključio je Kovačević.

Lider Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Bardhi smatra da je Ahtisarijev predlog prekinuo agoniju i jedne i druge strane i da je već jasno da Kosovo više neće biti dio Srbije.

-Smatram da je to jedan od bitnih elemenata u poštovanju volje građana i da će to biti doprinos stabilnosti na Balkanu. Naravno, do konačnog rješenja je dug put, ali mislim da su stvoreni uslovi da se ide ka ustanovljenju trajnog mira.

Bardhi za VoA tvrdi da je Srbija očekivala više, neko čudo. No, šta je tu je, sada se rješenje nazire, a status kvo prekida.

Potparol Srpske narodne stranke Dobrilo Dedejić kaže za Glas Amerike da Srpska lista ne želi da bilo kakvim prejudiciranjem političkog stava u vezi sa Kosovom oteža rad državnih organa Srbije. Dedejić kaže da SL od svih struktura vlasti u Beogradu očekuje konkretnije napore koji treba da doprinesu opstanku Srbije u današnjim granicama.

-Pretpostavljam da vlasti u Beogradu raspolažu svim aspektima ponuđenog plana i da će donijeti pravu odluku-rekao je portparol SNS.

XS
SM
MD
LG