Linkovi

Volvo-Penta predstavio novu vrstu mehanizma za upravljanje čamcima


Uz pomoć novog sistema firme Volvo-Penta, upravljanje luksuznim brzim čamcima biće znatno lakše. Švedska firma Volvo-Penta predstavila je nedavno potpuno novu vrstu pogona za brodove.

Preko jednostavnog džojstika manevrisanje brodovima jednostavno je koliko i upravljanje običnim automobilom. Sistem koristi dvostruke propelere i obrtne pogonske jedinice, tako da je dovoljno gurnuti džojstik u željenom pravcu kretanja. Kompjuterizovani sistem pretvara signale iz džojstika u instrukcije za kvačilo, snagu motora i kurs broda.

Džojstik je ergonomičnog oblika, sa uvučenim tasterima, kako bi se sprečilo slučajno pritiskanje. Propeler i kontrapropeler obezbedjuju snažni potisak i precizno manevrisanje, uz veću snagu bočnog potiska od običnih pomoćnih propelera. Funkcija džojstika momentalno se isključuje pritiskom na odredjeno dugme, ali i okretanjem kormilarskog točka ili pomeranjem ručice gasa ili kvačila.

Džojstikom mogu da se kontrolišu sve vrste sporih manevara, čak i pri snažnom vetru i strujama. Plovilo može da se kreće u svim pravcima - napred, nazad, bočno, pod uglom ili da se okreće u mestu. Naknadno ugradjivanje moguće je u sve brodove opremljene Volvo-Penta sistemom.


XS
SM
MD
LG