Linkovi

Američke automobilske kompanije prikazuje svoje modele u Vašingtonu


Američke automobilske kompanije, uključujući i Ford, koji je prijavio gubitak od 12,7 milijardi dolara, prikazuje svoje buduće modele na automobilskom sajmu u Vašingtonu. Američki proizvodjači očekuju da će nove tehnologije koje štede gorivo doprineti porastu njihovih profita kao i efikasnijoj zaštiti prirodne sredine.

Nemačko-američka Kompanija Dajmler-Krajsler je na vašingtonskom sajmu prikazala svoj novi kamionet Dodž Rem, za koji tvrdi da će bitiprvi dizel kamionet koji će zadovoljiti strožije standarde u pogledu izduvnih gasova, predvidjene za 2010. Ovo vozilo je projektovano tako da smanji emisije ugljen-dioksida kao i potrošnju goriva, a zasniva se na novoj čistoj Blutek (BlueTec) dizel tehnologiji ove kompanije, razvijenoj u Evropi. Predsednik upravnog odbora Dajmler-Krajslera Diter Zeče.

«Potrošnja goriva je ista kod američkih kao i kod evropskih automobila srednje veličine. Radi se o tome da je Evropa u daleko većoj meri prihvatila dizel vozila, a naša nova BluTec tehnologija znatno smanjuje emisije štetnih gasova.»

Modeli izloženi na ovogodišnjem sajmu odražavaju nastojanja proizvodjača da zadovolje potrošače, a istovremeno nagoveste širu upotrebu alternativnih goriva. To je bila i jedna od tema nedavnog govora predsednika Buša o stanju unije.

«Amerika je na pragu tehnoloških prodora koji će nam omogućiti da smanjimo zavisnost od nafte. Te tehnologije će nam ujedno omogućiti da bolje zaštitimo prirodnu sredinu, kao i da se suočimo sa ozbiljnim izazovima globalnih klimatskih promena.»

Korišćenje alternativnih goriva ima dvostranačku podršku u Kongresu. Demokratski senator iz Indijane, Evan Baj, je prilikoim posete vašingtonskom sajmu doveo u vezu štednju energije sa drugim medjunarodnim pitanjima.

«Iranci danas možda ne uzimaju suviše ozbiljno naše protivljenje njihovom nuklearnom programu, pošto znaju da svet zavisi od njihove nafte.»

Pomoćnik sekretar za energetiku, Eligzender Karsner, kaže da auto kompanije ne čine dovoljno ako samo izlažu na sajmovima eksperimentalne modele na alternativna goriva.

«Nisu nam potrebne samo stotine, već i hiljade i milioni takvih vozila - na putevima i u prodavnicama, što je pre moguće - kako bi potrošači imali veći izbor.»

Ford uprkos giubicima nastoji da vodi u korišćenju novih tehnologija i predstavio je dva nova hibridna vozila Escape i Edge koja pokreće i elektro-motor i etanol, koji se dobija od otpadaka poljoprivrednih proizvoda, pa i od drveta.

Ševrolet je takodje prikazao eksperimentalni model električnog vozila Volt.

«Ove godine ima dosta hibrida, akcenat je na novim tehnologijama,» kaže ovaj posetilac.

Vlada i proizvodjači se nadaju da će potrošači uskoro u većoj meri prihvatiti te nove tehnologije.

XS
SM
MD
LG