Linkovi

Uprava policije Crne Gore pojačala mjere obezbjeđenja Stojanke Radović


Izbor sudija mora biti van političkih uticaja, jer pravdu može ostvarivati samo onaj koji je nezavistan u ekonomskom, statusnom i u političkom pogledu, ocijenio je danas predsjednik Višeg suda u Podgorici Ivica Stanković.

Predsjednik Višeg suda Ivica Stanković smatra da zakonodavna i izvršna vlast treba da obezbijede ekonomsku samostalnost sudija i ne preduzimaju mjere kojima mogu da ugroze njihovu nezavisnost, kako bi se spriječilo stradanje prava i pravne države.

Komentarišući predlog predsjednika rnogorske Skupštine Ranka Krivokapića o reizboru sudija, Stanković je kazao da bi to »grubo povrijedilo jedan od osnovnih principa nezavisnosti sudstva«.

Stanković je rekao da Crna Gora »kao stara država zaslužuje da ima sudstvo čije sudije ne podliježu pritiscima, koji su obrazovani, znaju, radni su, dostojanstveni i nebojažljivi«.

Na pitanje da li se osjeća sigurno u Crnoj Gori, posebno nakon prijetnji specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Stojanki Radović, predsjednik Višeg suda je kazao da se osjeća bezbjedno.

Podsjetimo: Uprava policije Crne Gore juče je saopštila da je pojačala mjere obezbjeđenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović, jer postoje informacije da bi mogla biti ugrožena od strane Oslobodilačke Vojske Kosova.

Uprava policije u saopštenju još navodi da je u toku januara od jedne strane obavještajne službe dobila obavještenje da bi bezbjednost gospođe Radović mogla biti ugrožena od strane OVK zbog njenog profesionalnog učešća u policijskoj operaciji ‘’Orlov let’’ i procesuiranja predmeta pred sudom.

Takve mjere se, shodno odluci Vlade, preduzimaju i na obezbjeđenju vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore-saopštila je policija.

XS
SM
MD
LG