Linkovi

Američke i iračke vladine snage ubile 250 pobunjenika u Nadžafu


Iračka policija tvrdi da su američke i iračke vladine snage ubile 250 pobunjenika u cjelodnevnim okršajima u svetom šiitskom gradu Nadžafu. Borbe su, tvrde policijski izvori, nastavljene i tokom noći. Prethodno je saopšteno da se borbe vode protiv sunitskih pobunjenika koji su planirali napade na šiitske sveštenike tokom ovonedeljne proslave praznika Ašure. Irački funkcioneri navode da je jedan američki helikopter oboren. Sjedinjene Države nisu komentarisale taj incident, a aerička vojska je samo saopštila da su joss tri njena pripadnika ubijena u Iraku. Irački funkcioneri su objavili da je u nasilju u prestonici poginulo najmanje 15 osoba, a da je, u napadu automobilom bombom u Kirkuku na severu zemlje, smrtno stradalo još 16 ljudu. U Iraku je iz zasede napadnut konvoj u kome je bio direktor ministarstva industrije Adel al-Lami. U napadu su uubijeni ćerka, vozač i telohranitelj tog funkcionera. Artiljerijske granate su prethodno pogodile jednu devojačku školu u sunitskoj četvrti glavnog grada. Poginule su najmanje četiri devojčice.

U međuvremenu, hiljade iračkih vojnika i pripadnika policije poslate su u Karbalu, kao obezbeđenje šiitskim hodočasnicima koji će tokom Ašure, praznika posvećenog smrti Huseina, unuka islamskog proroka Muhameda. Ljudi u crnini žale, dok se jedan broj vjernika izlaže šibanju lancima, sve dok im se košulje ne natope krvlju. To je simbol njihove žalosti za poginulim prorokovim unukom. Ašura je jedan od najvažnijih praznika šiita, koji čine 60 odsto iračke populacije.

U Bagdadu je danas nastavljeno suđenje čelnicima bivšeg režima koji su optuženi za genocid nad Kurdima, tokom operacije Anfal 1980-tih. Među šestoricom optuženika je i rođak Sadama Husein, Ali Hasan al-Madžid, poznat po nadimku Hemičar Ali. On je danas rekao da je lično odgovoran za operaciju uništavanja kurdskih sela, ali je odbio da se izvini, rekavši da nije učinio ništa pogrešno. Ukoliko bude osuđen, Aliju preti smrtna kazna.

XS
SM
MD
LG