Linkovi

U Crnoj Gori sve više se govori o potrebi suočavanja sa prošlošću


Inicijativa da se pitanje lustracije počne rješavati na državnom nivou, došla je od Liberalne partije koja će u Skupštini predložiti donošenje odgovarajućeg zakona. Opozicija podržava taj predlog, dok je vladajuća partija-protivnik te ideje.

U Liberalnoj partiji podsjećaju da su deporatacija građana muslimanske nacionalnosti, slučajevi Bukovica i Kaluđerski laz, hapšenja crnogorskih mladića i njihovo nasilno odvođenje na ratišta, samo nek od događaja zbog kojih je lustracija nužna.

I dok opozicija podržava zahtjev liberala, vladajuća DPS tvrdi da lustraciju zagovaraju zarobljenici lavirinta prošlosti. Portparol Rajko Kovačević:

''Nama su potrebni zakoni koji će omogućiti intenziviranje ekonomskih i demokratskih reformi, a ne oni koji stvaraju podjele i daju podsticaj za 'lov na vještice', što je i suština navedenih zahtjeva''.

Srpska lista, za razliku od ostatka opozicije smatra da lustracija nije potrebna samo za posljednje dvije decenije, nego za period od II Svjetskog rata. Oni podsjećaju na zločina na Golom otoku i likvidaciju desetina hiljada ljudi bez suđenja. Za to vrijeme, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu i Podgorici Ratko Božović, tvrdi da se sa lustracijom već zakasnilo:

''Svi oni koji su ugrožavali ljudska prava, koji su proizvodili nasilje, koji su proizvodili kriminal, strah, strahovladu, svi koji su uspostavljali ratnu opciju i vršili brutalnu militarizaciju društva- svi oni su morali biti pod lustracijom...da se zna: ko je bio u znaku vrline, a ko je osporavao tu vrlinu, a sada nam drži lekcije''.

Nedostatak političke volje vlasti biće, očigledno, prepreka ka lustraciji koja je, uzgred, važan preduslov i za približavanje Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG