Linkovi

Gilbert Arinas polako postaje velika zvezda NBA lige


Najjača košarkaška liga na svetu ima novi zvezdu. Pre nego što je Gilbert Arinas stigao u američku prestonicu, Vašington Vizardsi tavorili su na dnu tabele. Pre dve godine, Arinas je doveo svoj tim do prvog plasmana u plej-of još od 1998. godine, a izabran je i u Ol-Star tim Istočne konferencije.

Isprva, Arinas nije bio mnogo poznat izvan Vašingtona, letos je čak otpao sa spiska američke reprezentacije, koja je nastupila na Svetskom prvenstvu u Japan. Međutim, u poslednjih par meseci, svi koji imaju veze sa košarkom - pričaju o Gilbertu Arinasu.

Bez obzira što koševima u poslednjim sekundama donosi pobede svom timu, Gilbert Arinas tvrdi da ga u NBA ligi ne poštuju.

"To je NBA. Niko nikoga ne poštuje. Možete da budete najbolji tim, ali to niko ne poštuje", objašnjava Arinas.

Vizardsi su trenutno među timovima sa najboljim skorom na Istoku, a 25-godišnji bek, reklo bi se poentira kad god poželi. Do prošle nedelje pogodio je 11 koševa u poslednjoj sekundi, postavio rekord karijere sa 60 poena protiv Lejkersa, i dobio priznanje za najboljeg igrača konferencije u decembru. Na pitanje šta ga pokreće, Arinas kaže:

"Mislim da je to pobeđivanje. Iza nas je sjajan decembar, ... i za mene i za tim. Prošle godine ušao sam u seriju tek posle All-Star pauze. Mislim da me je podstaklo to što smo ranije počeli da pobeđujemo".

Trener Vizardsa Edi Džordan kaže da je pobeđivanje možda dovelo Arinasa u centar pažnje medija, ali da ga sve to nimalo nije promenilo.


"Gilbert je za mene potpuno isti. Postiže više poena sigurno, ali to je to. On je oduvek bio ovakav, uvek je bio željan takmičenja i dokazivanja, uvek se hvatao u koštac sa izazovima i bio agresivan", ističe Džordan.

Sve do sada, Arinas je bio u senci superzvezda, kao što su Lebron Džejms, Dvejn Vejd ili Kobi Brajant. Šta reći kada se zna da je na draftu 2001. godine izabran tek kao 31. Sportski kolumnista dnevnika "Vašington Tajms" Tom Not kaže da stručnjaci nisu očekivali da će Arinas postati ono što je danas.

"Mislim da je Arinas iz nekog razloga … tokom svoje karijere uglavnom bio potcenjen. Izabran je tek u drugoj rundi drafta, nijedan koledž ga nije jurio dok je bio srednjoškolac. Stigao je do NBA lige, igrao je malo u prvoj sezoni … ion je jednostavno čudan lik, neobičan", kaže Tom Not.

Arinasa prati reputacija da je malo uvrnut i ekcentričan, kako na terenu tako i van njega. U svojoj kući instalirao je specijalan sistem koji proređuje vazduh i simulira okruženje na visokoj nadmorskoj visini, a posle svake utakmice, bilo kod kuće ili u gostima, baca svoj dres u publiku. Kada je bio slobodan igrač, bacao je novčić da izabere svoj sledeći klub i tako je završio u Vašingtonu. Njegov saigrač, i iz Golden Stejta i iz Vašingtona, Entuan Džejmison, kaže da je Arinas poznat i po tome da trenira duže i napornije od bilo koga drugog.

"Sećam se njegove ruki sezone, ostajao bi u sali do dva ili tri ujutro i radio na svojoj igri. I dalje, do dana današnjeg, on dolazi prvi na trening, a odlazi poslednji. Stoga ... to je glavni razlog zbog čega je došao dovde, a trenutno je jedan od najboljih u ligi", smatra Džejmison.

Tom Not se slaže da je radna navika glavni razglog Arinasovog uspeha.

"Sportski kliše je kada kažete da neko vredno radi, a to u 50 odsto slučajeva nije tačno. Ne rade toliko naporno, verovatno ne rade više od običnih ljudi. Odrade trening od dva sata … i onda imaju još 22 sata da potroše. To nije naporan rad. Međutim, ovaj momak Arinas, on je potpuni manijak. On zaista vredno radi", ističe Tom Not.

Za Gilberta Arinasa taj vredan rad se konačno isplaćuje.

"Pričinjava mi zadovoljstvo činjenica da sam bio pik u drugoj rundi i da niko nije verovao u mene, a sada nosim tim na svojim ramenima, pa dokle stignemo. Trenutno tu, smo gde smo, videćemo …", kaže Arinas.

A on sam je trenutno na vrhuncu svoje karijere.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG