Linkovi

Predsednik Buš i irački premijer Nuri al-Maliki razgovarali o bezbednosnoj situaciji


Američki predsednik Džordž Buš podržava nastojanja iračkog premijera Nurija al-Malikija da poboljša bezbednost u Bagdadu. Predsednikovi politički protivnici u medjuvremenu nastavljaju da kritikuju njegovu odluku o slanju dodatnih trupa u Irak.

Funkcioneri Bele kuće kažu da su predsednik Buš i premijer Maliki razgovarali o planovima za zajedničke bezbednosne operacije u Bagdadu, sa više od 18 hiljada dodatnih američkih vojnika koji se pridružuju iračkim snagama u akcijama ugušivanja sektaškog nasilja. U govoru o stanju unije, održanom ranije ove nedelje, predsednik Buš je rekao da će ekstremisti preplaviti Irak ako se američke snage povuku pre uspostavljanja bezbednosti u Bagdadu. Ispitivanja javnog mnenja pokazuju da većina Amerikanaca veruje da bi slanje dodatnih trupa u Irak bilo pogrešno. Skoro svi demokrati u Kongresu takodje se protive tom planu. Predsednik Buš uzvraća da njegovi kritičari imaju obavezu da iznesu bolju alternativu. Medjutim, u svom redovnom subotnjem obraćanju preko radija, on je nastavio da se zalaže za svoje domaće planove, posebno za smanjenje upotrebe benzina za 20 odsto, u narednih deset godina, i prelazak na alternativna goriva i štedljivija vozila:

”Naša zavisnost od nafte čini nas ranjivim prema neprijateljskim režimima i teroristima, koji mogu da naškode našoj ekonomiji remećenjem isporuka nafte.“

Buš takodje namerava da promeni način na koji Amerikanci plaćaju zdravstveno osiguranje uvodjenjem poreskih olakšica, za koje kaže da će omogućiti gradjanima da ga kupuju sami, a ne preko njihovih poslodavaca.

XS
SM
MD
LG