Linkovi

Analitičari: Nema ničeg lošeg u tome da Koštunica primi Ahtisarija


Analitičari u Beogradu ocenjuju da će odluka Vojislava Koštunice da ne primi specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija biti negativno tumačena u međunarodnoj zajednici.

Odlazeći ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da je posle objavljivanja konačnih izbornih rezultata Vlada samo tehnička i da njeni članovi ne mogu da učestvuju u pregovorima o statusu Kosova sa Martijem Ahtisarijem ali i dodao da ima ko da pregovara.

Prfesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović smatra da nema ničeg lošeg u tome da Vojislav Koštunica primi visokog zvaničnika međunarodne zajednice Martija Ahtisarija bez obzira što vlada nema puni legitimitet.

Najbolje za Srbiju bi bilo, smatra Orlović, da se održi atmosfera jedinstvenog delovanja u pregovaračkom timu i da se ne povlače potezi koji mogu da odmognu u pregovorima o Kosovu.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić potez Vojislava Koštunice vidi kao neozbiljan i nedržavnički koji može da se koristi kao argument da Srbija nije kooperativna. A analitičar Nenad Đurđević veruje da bi Koštuničino odbijanje da primi Ahtisarija u međunarodnoj zajednici moglo da bude protumačeno da Srbija ima slabe argumente kad je u pitanju budući status Kosova.

XS
SM
MD
LG