Linkovi

U subotu antiratni skup na nacionalnom molu u Vašingtonu


Američki mirovni aktivisti objavili su da će u subotu održati antiratni skup na nacionalnom molu u Vašingtonu, prvi otkako su demokrate preuzele kontrolu nad Kongresom.

Organizatori kažu da su odustali od pokušaja da utiču na predsednika Buša i da sada nameravaju da svoje zahteve iznesu pred Kongres.

Antiratna organizacija «Ujedinjeni za mir i pravdu» je organizator okupljanja na nacionalnom molu u subotu. Predvidjeno je dase učesnicima obrate aktivisti i holivudske zvezde Džejn Fonda, Suzan Sarandon i Deni Glaver, ali i jedan pripadnik američke mornarice, jedan penzionisani armijski pukovnik i jedan diplomata. Organizatorii kažu da očekuju više hiljada demonstranata iz čitave zemlje. Ovo je prvi mirovni skup u Vašingtonu pošto je predsednik Buš saopštio da namerava da pošalje još 21 i po hiljadu američkih vojnika u Irak. U svom govoru o stanju unije Buš je branio svoj plan, rekavši da su dodatne trupe neophodne za pobedu u ratu. Članica Predstavničkog doma iz Kalifornije, Lin Vulsi, koja će takodje govoriti na skupu u subotu, kaže da predsednikov novi plan pokazuje da on ne sluša američki narod mada su Amerikanci jasno izneli svoje mišljenje na novembarskim izborima.

«7. novembra američki narod je rekao da ima poverenja u demokrate da vode zemlju zato što će nas izvesti iz Iraka. To je mandat koji treba saslušati. Pre svega, znamo da predsednik to ne želi, ... ali senatori i članovi Predstavničkog doma moraju da ga saslušaju.»

Organizatori skupa apeluju na demonstrante da ostanu u Vašingtonu tokom vikenda i da posete kancelarije svojih članova Kongresa u ponedeljak da bi zahtevali usvajanje zakona kojim bi se okončao rat u Iraku. U senatskom odboru za spoljnopolitiičke odnose usvojena je neobavezujuća rezolucija protiv upućivanja dodatnih snaga u Irak, ali Tom Endrus, direktor organizacije «Pobediti bez rata», kaže da je potrebna snažnija akcija.

«Sada je sve u rukama Kongresa. Mi imamo sistem koji ograničava predsednika kada on ignoriše volju naroda. Nećemo se smiriti sve dok Kongres ne donese obavezujuće mere kako bi preokrenuo ovu situaciju, ovu katastrofu i vratio naše vojnike kući.»

Članica Predstavničkog doma, Lin Vulsi kaže da je podnela zakonski predlog obavezujuće rezolucije kojom bi vojnici bili vraćeni kući. Njegovi ko-sponzori su 27 demokrata. Medjutim, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske većine Heri Rid predložili su drugačije rešenje - prerasporedjivanje američkih snaga iz Iraka tokom narednih šest do osam meseci.

XS
SM
MD
LG