Linkovi

Anderson: Priština neće jednostrano proglasiti nezavisnost


Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo, Marti Ahtisari, u petak bi trebalo da objavi svoj predlog za budući status Kosova. Novinar Glasa Amerike, Beri Vud, izveštava iz Prištine da je političarima u pokrajini rečeno da će nedostatak konsenzusa među velikim silama mogao da dovede do odlaganja akcije Ujedinjenih nacija u vezi sa statusom.

Predlog za status Kosova će biti u petak predstavljen i u Briselu i u Beču. Ministri inostranih poslova država Kontakt grupe će se sastati u belgijskoj prestonici, dok će se Ahtisari, bivši predsednik Finske, sastati sa zvaničnicima iz istih država u Beču.

Posle toga, 2. februara, Ahtisari dolazi u Beograd i Prištinu da izvesti zvaničnike iz Srbije i sa Kosova. Mogućnost daljeg odlaganja proizlazi iz ruskog protivljenja rešenju statusa koje je neprihvatljivo za Srbiju.

S pravom veta u Savetu bezbednosti, Rusija je najavila da neće pristati na žurno prihvatanje predloga koji bi doveo do nezavisnosti Kosova. Britanski analitičar, predstavnik Međunarodne krizne grupe na Kosovu, Aleks Anderson, kaže da Rusiju nisu pokolebali apeli zapadnih članica Kontakt grupe.

«Ako pogledamo brojna pitanja kao što su Burma, Iran, postoji određena količina strepnje i očekivanja da bismo mogli da vidimo sličan model protivljenja Rusije i Kine merama koje predlože Sjedinjene Države i ostali saveznici. Slično bi moglo da se dogodi i sa Kosovom.»

Očekuje se da u Ahtisarijevom predlogu neće biti korišćena reč nezavisnost i da će umesto toga biti predložen proces koji bi mogao da dovede do tog rezultata. Ahtisari i članovi Kontakt grupe se nadaju da će uspeti da se izbore za akciju Saveta bezbednosti koja bi dovela do završetka administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu i prenosa vlasti na lokalne institucije i Evropsku uniju. Mirovni čuvari NATO-a bi i dalje bili odgovorni za bezbednost. Anderson veruje da kosovska vlada, uprkos tome što bi dalje odlaganje bilo nepopularno, verovatno ne bi uzvratila jednostranom objavom nezavisnosti.

«Na posletku, ovdašnja politička klasa će gunđati zbog sporosti procesa, ali će takođe shvatiti da ne može da izgubi korak sa pokroviteljima iz međunarodne zajednice.»

Ahtisari vodi pregovore o statusu Kosova već 12 meseci. Zaključivši da Beograd i Priština ne mogu da se dogovore o statusu Kosova, Kontakt grupa ga je ovlastila da predloži svoj plan za budućnost pokrajine.

XS
SM
MD
LG