Linkovi

Drugu godinu zaredom broj smrtnih slučajeva od raka u Americi u padu


Već drugu godinu za redom broj smrtnih slučajeva od raka u Americi je u padu pa se lekari i naučnici nadaju da je to početak koji obećava.

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Sjedinjenim državamo odmah posle srčanih oboljenja. Međutim, naučnici iz Američkog udruženja za borbu protiv raka kažu da se broj smrtnih slučajeva od raka smanjuje brže nego ikada do sada. U Sjedinjenim državama 2004. ovoj opakoj bolesti podleglo je oko 3000 pacijenata manje nego godinu dana ranije. Sedamdeset godina unazad, sve do 2003, smrtnost od raka je bila u porastu. Najnoviji pokazatelji iznenadili su čak i naučnike poput doktora Lena Liktenfelda.

“Naša populacija sve više stari, a rak je bolest od koje oboljevaju starije osobe, tako da bi bilo logično očekivati da je i broj smrtnih slučajeva u porastu“, objasnila je Lena Liktenfelda.

Smanjenju smrtnosti doprinela je promena načina života pošto sve manje Amerikanaca puši. Drugi činilac je rano otkrivanje bolesti. Sve više Amerikanaca se podvrgava kolonoskopiji. Kada se na vreme otkrije - rak debelog creva se lako leči. Međutim smanjenju broja smrtnih slučajeva od raka doprinose i bolji lekovi koji u nekim slučajevima efikasno leče i pacijente kod kojih je bolest u poodmakloj fazi.

“Učimo kako da novom tehnikom, agresivnijim hirurškim zahvatima u kombinaciji sa terapijom novim lekovima lečimo obolele”, priča Leonard Salc, iz onkološkog centra ”Sloan-Ketering“.

Primena nove tehnike lečenja je možda spasila život Debori Alia, nastavnici kojoj je rak debelog creva zahvatio jetru.

“Dobila sam potrebnu terapiju i sada radim i živim normalno“, kaže ona.

Prošle godine američka vlada je odobrila primenu prve vakcine protiv raka grlića materice, tako da lekari predviđaju da će uskoro doći do znatnog pada broja obolelih od te vrste raka. Međutim, Američko udruženje za borbu protiv raka ima i lošu vest. Broj žena obelelih od raka pluća nastavlja da raste.

“Postoji samo jedan razlog porasta smrtnih slučajeva od raka pluća kod žena. Nisu se odrekle pušenja“, kaže lekar Derek Ragavan.

Kod više od milion Amerikanaca ove godine biće otkriveno da boluju od raka, a više od polovine podleći će bolesti. Ali obrazovanje, promena načina života i novi prodori i medicini mogli bi jednog dana da dovedu do pobede u borbi protiv raka.

XS
SM
MD
LG