Linkovi

Spoljnopolitički odbor Senata protiv slanja novih trupa u Irak


Američki senatski Odbor za odnose sa inostranstvom je usvojio rezoluciju protiv plana predsednika Buša da uputi još hiljade američkih vojnika u Irak. Dvostranačkom odlukom od 12 prema 9 glasova, odbor je usvojio neobavezujuću rezoluciju, u kojoj se navodi da upućivanje dodatnih trupa u Irak nije u nacionalnom interesu.

Senatski Odbor za odnose sa inostranstvom je održao pretres o dvostranačkoj rezoluciji, čiji je kopokrovitelj predsednik tog odbora, demokratski senator Džozef Bajden iz Delavera. Bajden kaže da se protivi planu predsednika Buša da uputi još 21.500 vojnika u Irak da se bore, kako senator kaže, u građanskom ratu.

”Naša rezolucija kojom se izražava protivljenje upućivanju trupa, podvlačim, NIJE pokušaj da se predsednik dovede u nelagodnu situaciju. To nije pokušaj da se predsednik izoluje, nego da se spase od značajne greške u pogledu politike u Iraku“, rekao je Bajden.

Kopokrovitelj ove neobavezujuće rezolucije, koja nema snagu zakona, jeste i republikanski senator iz Nebraske, Čak Hejgl.

”Moramo biti savršeno sigurni da znamo šta radimo pre nego što uputimo još 22 hiljade Amerikanaca u taj žrvanj“, istakao je Hejgl.

Medjutim, republikanci su podeljeni u tom pogledu. Glavni republikanac u tom odboru, senator Ričard Lugar iz Indijane, kaže da je protiv te rezolucije, ali i da je protiv povećanja trupa u Iraku.

”Nije mi jasno kako bi usvajanje neobavezujuće rezolucije, za koju je predsednik već rekao da će je ignorisati, doprinelo bilo kakvom poboljšanju ili promeni naše iračke politike“, objasnio je Lugar.

Senator Lugar je dodao da strahuje da bi usvajanje te rezolucije otežalo Kongresu rad sa predsednikom u vezi sa njegovom politikom u Iraku. Ta rezolucija je jedna od dve kojima se izražava protivljenje planu predsednika Buša. Pokrovitelj druge je vodeći republikanac u senatskom Odboru za oružane snage, senator Džon Vorner iz Virdžinije. Senator Bajden je rekao da će razmisliti o saradnji sa Vornerom, da bi se te dve rezolucije spojile u jednu, ako bi to povećalo dvostranačku podršku.

XS
SM
MD
LG