Linkovi

Riblje ulje odavno se smatra poželjnim dodatkom zdravoj ishrani


Sada, nova studija Kraljevske bolnice Adelaida u Australiji pokazuje da, kada se uzima u velikim dozama, riblje ulje takodje može da pomogne bolesnicima koji pate od reumatskog artritisa. Jednoj Australijanki je ova činjenica promenila život.

Prema podacima nevladine organizacije «Artritis Australija», svaki šesti Australijanac boluje od artritisa. Dok su pacijentima na rapsolaganju brojne metode lečenja uključujući steroide, analgetike i fizioterapiju, istraživači sa Kraljevske bolnice u Adelaidi ustanovili su da uzimanje velikih doza ribljeg ulja može da ublaži simptome reumatskog artritisa. U ovom teniskom klubu u Adelaidi, oko polovine žena koje se rekreativno bave tenisom, uzima dnevnu dozu ribljeg ulja nakon što su videle kakav je efekat imalo na njihovu prijateljicu Gretu King. Greta je pre pet godina obolela od artritisa, a kaže da je bol, koji se javio sasvim iznenada, bio tako snažan da nije mogla da pokreće ruke.

«Potpuno sam zavisila od svog muža koji je morao da bukvalno sve radi za mene ... da mi seče hranu, vodi me u toalet, kupa me i oblači. Osećala sam stalan, nesnosan bol.»

Problem se pogoršao kada se pokazalo da njen organizam ne toleriše standardne metode lečenja. Iz očaja, Greta je pristala da učestvuje u istraživanju sprovedenom na Kraljevskoj bolnici, gde su ispitivani efekti davanja velikih doza ribljeg ulja pacijentima koji boluju od reumatskog artritisa. Nakon što je jednom dnevno u roku od nekoliko meseci primala injekciju ribljeg ulja, količinu jednaku 15 kapsula od 1.000 miligrama, stanje Grete King se drastično poboljšalo. Ona kaže da je ponovo počela da igra tenis i da opet vodi aktivan život.

Istraživanje je predvodio professor Les Kliland, koji kaže da, iako su rezultati lečenja Grete King neobični, studija pokazuje da je kod pacijenata koji dobijaju velike doze ribljeg ulja došlo do većeg smanjenja simptoma bolesti nego kod onih koji uzimaju samo tradicionalne lekove.

“Kod reumatskog artritisa, posle jednog ili dva meseca lečenja ribljim uljem, simptomi se ublažavaju. Neki ljudi počnu da se osećaju prijatnije, pokretnije. Druga stvar koju smo primetili je da se kod pacijenata koji uzimaju analgetike da ublaže reumatski bol, potreba za tim lekovima značajno smanjuje. To je važno jer su analgetici problematični budući da povećavaju kardiovaskularni rizik i izazivaju probleme u gornjem delu probavnog trakta.”

Pacijenti iz Kraljevske bolnice u Adelaidi nisu jedini koji isprobavaju efekte ribljeg ulja. Priča o ulju se proširila, a u bolničkoj apoteci za preventivnu negu je u protekla tri meseca utrostručena prodaja ribljeg ulja. Medjutim, doktor Piter Ford, potpredsednik Australijske medicinske asocijacije upozorava da riblje ulje ne pomaže kod svih vrsta artritisa.

“Riblje ulje je korisno kod inflamatornog artritisa kao što je reumatski, od kojeg boluje 1% Australijanaca. Medjutim češća vrsta artritisa je osteo-artritis, oboljenje kostiju, od kojeg pati izmedju 10 i 15% ljudi. Medjutim, to nije inflamatorno oboljenje, I čini se da riblje ulje tu ne pomaže.”

Dok uzimanje velikih doza ribljeg ulja nema ozbiljnije posledice, Ford takodje kaže da pacijenti mogu da iskuse probleme sa probavom, kao I ne baš tako prijatan dah.

XS
SM
MD
LG