Linkovi

Predvidjanje Statističkog izveštaja o SAD za 2007. godinu


Ove godine, prosečni Amerikanac potrošiće 3518 sati – skoro pet meseci – gledajući televiziju, surfujući po internetu, slušajući radio i čitajući. To je predvidjanje iz Statističkog izveštaja o Sjedinjenim Državama za 2007. godinu. Statističar Lars Johansen kaže da je ovogodišnji izveštaj daleko odmakao od prvog sačinjenog krajem 19. veka.

«Sada, naravno postoji mnogo više stvari koje su dostupne. Na primer, podaci o korišćenju slobodnog vremena. Tu su i podaci o sastavu domaćinstava i porodica, koji nisi bili dostupni u prvom izdanju».

Kako se Statistički izveštaj povećavao tokom godina, on je odražavao i promene u američkom socijalnom, političkom i ekonomskom životu. Na primer, kaže Johansen, najnoviji statistički podaci odražavaju rastući značaj visokog obrazovanja, sa trostrukim povećanjem procenta diplomiranih studenata tokom prošlih pola veka. Statistički izveštaj o Sjedinjenim Državama za 2007. takodje pokazuje i kako Amerikanci provode svoje slobodno vreme.

«Na primer, jedna privatna grupa dala je prognozu da će tokom 2007. ljudi potrošiti 65 dana gledajući televiziju, 41 dan slušajući radio i nešto više od nedelju dana za surfovanje po Internetu. Oni će takodje potrošiti oko nedelju dana na čitanje dnevnih novina. Tinejdžeri će možda potrošiti još jednu sedmicu na slušanje snimljene muzike».

Ajpod i Internet nisu bili deo života pre četvrt veka, a sudeći prema Liu Kivijarvu iz Pi-Kju Midia, jedne od privatnih firmi koje prikupljaju podatke za Statistički izveštaj, to je promenilo način na koji Amerikanci dolaze do informacija i zabavljaju se.

«Ako pogledate prosečne Amerikance iz 1975. godine, na primer, oni su imali samo 8 osnovnih izbora u odabiru medija. Danas, u smislu različitih naprava i sličnog, oni imaju više od oko 25 uredjaja preko kojih imaju pristup medijima».

Oni imaju pristup svim tim uredjajima ne samo kod kuće, već skoro na svakom mestu. Oni mogu da provere i sam Statistički izveštaj koji je dostupan na Internetu na web stranici američkog Biroa za popis stanovništva.

XS
SM
MD
LG