Linkovi

Buš dovršava pripreme za govor o stanju unije koji će održati u Kongresu


Predsednik Buš dovršava pripreme za govor o stanju unije koji će sutra uveče održati u Kongresu. Medjutim, njegovo ovogodišnje obraćanje naciji znatno će se razlikovati od prethodnih. Kongres je sada pod kontrolom opozicionih demokrata dok ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je podrška predsedniku pala na do sada najnižu tačku.

Kada se predsednik Buš sutra bude obratio Kongresu i naciji suočiće se sa zakonodavnim telom u kojem demokrate imaju većinu, dok 5 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji Buš obavlja dužnost, a samo 33 odsto mu daje pozitivnu ocenu. To znači da je predsednik Buš, uoči govora o stanju unije, do sada najnepopularniji predsednik posle Ričarda Niksona, 1974. godine, koji se tada suočavao sa skandalom Votergejt. Ipak, očekuje se da će Buš sutra izneti neke od svojih inicijativa – o energetskoj nezavisnosti i reformi zdravstvene zaštite, koje će verovatno naići na protivljenje.

“Njegov problem je što većina u njegovoj republikanskoj stranci nije baš oduševljena tim idejama u vreme kada mu je njihova pomoć neophodna,” kaže analitičar Dejvid Fram.

Rat u Iraku i Bušov plan o vojnom pojačanju u toj zemlji još više doprinose padu njegove popularnosti širom zemlje. 71 odsto Amerikanaca smatra da se zemlja kreće pogrešnim pravcem, ali je predsednik ipak rešen da nadstavi sa svojom agendom.

“Džordž Buš je predsednik koji neće prestati da bude odvažan samo zbog rata u Iraku. On će slediti i ideje koje trenutno nisu popularne kod Amerikanaca,” rekao je portparol Bele kuće, Toni Snou.

Plan o zdravstvenom osiguranju, koji će predsednik izneti, već je predmet rasprava. Prema planu, zavisno od prihoda, premije zdravstvenog osiguranja bi mogle da budu oporezovane ili da predstavljaju osnov za poreske olakšice.


XS
SM
MD
LG