Linkovi

Konzervativni poslanik izabran za predsednika Evropskog parlamenta


Član nemačke Demohrišćanske stranke je nasledio španskog socijalistu Hosepa Borela, u skladu sa dogovorom koji su konzervativno i socijalističko krilo sklopili 2004. Petering je energični pristalica evropskog jedinstva, ali u redovima poslanika Evropskog parlamenta sada se javlja novi glas - razjedinjenja.

785 izabranih predstavnika iz 27 država Evropske unije, sastaje se ovde u Briselu, kao i u Strazburu, da raspravlja o zakonima Unije, da ih usvaja ili odbacuje. Sada će se tu čuti i glas ekstremne desnice, zahvaljujući nekolicini novopridošlih rumunskih i bugarskih predstavnika čije zemlje su primljene prvog dana Nove godine.

Nova grupacija se nazvala «Identitet, tradicija i suverenitet», skraćeno ITS. Grupacija je zadovoljila cenzus od 20 poslanika, iz sedam država i tvrdi da zastupa 27 miliona stanovnika Evrope koji, kako se navodi, veruju u «tradicionalne hrišćanske porodične vrednosti». Njena platforma je antiimigraciona i takođe je protiv prijema Turske u članstvo Evropske unije.

Vođa grupacije je Bruno Golniš, zamenik predsednika francuskog nacionalnog fronta.
Golniš energično odbacuje svaku sugestiju da su članovi grupacije ekstremisti.

«Uopšte nismo rasisti, odnosno, imamo svoje suparnike i neprijatelje, političke i tradicionalne političke partije, među kojima su Socijalistička i Komunistička partija i očigledno je da njima odgovara da lažu o nama», kaže Golniš koji trenutno čeka sudsku presudu na osnovu optužbe da je doveo u pitanje holokaust. On tvrdi da optužbe da su članovi grupe zatucani, nisu istinite.

«Mi samo hoćemo da branimo i štitimo naše nacionalne identitete, naše granice hteli bismo da preokrenemo, ali na doličan način, trend masovne imigracione prakse. Ne napadamo doseljenike na ličnoj osnovi», kaže Golniš.

To što su Rumunija i Bugarska omogućile uspostavljanje ove grupacije, za neke, među kojima je i umereno desničarski parlamentarac Aleksander Štub iz Finske, predstavlja ironiju.

«Paradoks cele situacije, naravno, jeste to što bez prijema Rumunije i Bugarske ovi ljudi nikada ne bi mogli da formiraju grupaciju a svi su prethodno bili protiv širenja Evropske unije», zapaža Štub.

Grupacija Identitet, tradicija i suverenitet je na početku imala teškoće da uspostavi dodirne tačke među svojim članovima, među kojima su i poslanici optuženi za antisemitizam. Aleksander Štub smatra da je grupacija ipak marginalna.

«Ako počnu rasističke priče, ili krenu da pričaju o diskriminaciji, ako krenu protiv ljudskih prava i temeljnih prava, onda bismo morali da se zabrinemo, ali dokle god se to svodi na priču bez akcije, uopšte ne brinem», kaže Štub.

Za evropske parlamentarce, prema tome, dodatak ekstremne desnice samo produbljuje demokratiju kojom se ponose. A za one koji zaziru od grupacije Identitet, tradicija i suverenitet, dok bude ostala mala i po strani od politike, njeni članovi će moći da pričaju koliko god im je drago.

XS
SM
MD
LG