Linkovi

Ambasada SAD u Podgorici dobila novog otpravnika poslova


Novi otpravnik poslova Ambasade SAD u Crnoj Gori Marša Barns stigla je danas u Podgoricu i sastala se sa crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem i ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom.

U bilatrealnim odnosima Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država postoji visok stepen razumijevanja i zajednički interes za dalje unapređivanje svih oblika, a posebno ekonomske saradnje. To su danas ocijenili crnogorski premijer Željko Šturanović i otpravnik poslova Ambasade SAD u Crnoj Gori Marša Barns, saopšteno je iz Vlade.

Sagovornici su istakli značaj prijema Crne Gore u Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, što će, između ostalog, doprinijeti stvaranju uslova za dalji priliv stranih direktnih investicija, uključujući i one iz SAD.

Šturanović je kazao da je “uvjeren da će imenovanje diplomate sa takvim iskustvom za rukovodioca Ambasade, predstavljati dodatni impuls daljem unapređenju, inače veoma dobrih odnosa između dvije zemlje”, navodi se u saopštenju.

On je zahvalio administraciji SAD i američkom narodu na podršci i pomoći ukupnom društveno-ekonomskom razvoju i reformama u Crnoj Gori, a posebno na presudnoj podršci prilikom prijema Crne Gore u program NATO Partnerstvo za mir, što je omogućilo da se bilateralna saradnja proširi i na sektor odbrane.

Ocijenjeno je da se otvaranjem ambasada u Vašintonu i Podgorici stvara neophodna institucionalno-organizaciona struktura za dalji uspješan razvoj odnosa i saradnje između dvije zemlje.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen poželio je američkom otpravniku poslova uspješno obavljanje dužnosti u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo kvalitetom i intenzitetom svestrane bilateralne saradnje sa SAD. On je upoznao Barnsovu sa osnovnim spoljnopolitičkim i unutrašnjim prioritetima Crne Gore, makroekonomskim parametrima i aktuelnim kretanjima u regionu.

XS
SM
MD
LG