Linkovi

70 odsto ispitanika ne odobrava predsednikovu politiku u Iraku


Nova ispitivanja javnog mnjenja sugerišu da je predsednik Buš i dalje suočen sa teškoćama da uveri američku javnost da je na pravom putu u Iraku. Rezultati tih anketa su objavljeni manje od nedelju dana pre no što će se predsednik Buš obratiti naciji govorom o stanju unije.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja obuhvataju dvostranačke ankete univerziteta Džordž Vašington, kao i dnevnika USA Today i organizacije Galup. Obe ankete ukazuju da su pozicije predsednika Buša i republikanaca u Kongresu oslabljene, pre svega zbog nezadovoljstva javnosti ratom u Iraku. Anketa dnevnika USA Today i organizacije Galup ukazuje da 70 odsto ispitanika ne odobrava predsednikovu politiku u Iraku. Rezultati ankete univerziteta Džordž Vašington ukazuju da 64 odsto ispitanika veruje da je zemlja na pogrešnom putu. Demokratski anketar Selinda Lejk učestvovala je u takozvanoj ”anketi o stanju na borbenom polju“ univerziteta Džordž Vašington. Ona kaže je rezultat njene ankete da Amerikanci žele promene u Iraku, ali nisu spremni da podrže momentalno povlačenje trupe.

”Irak je sada problem broj jedan. Jasno je da on pospešuje želju za promenom i da ljudi dramatično žele promenu kursa u Iraku, ali su iznenadjujuće obazirivi u idejama kako to učiniti.“

U stvari , ”anketom o stanju na bojnom polju“ utvrdjeno je da su Amerikanci podeljeni po pitanju toga šta učiniti u Iraku. Samo 21 odsto podržava predsednikovo povećanje trupa, a 32 odsto se zalaže za održanje tekućeg nivoa trupa dok se Irak ne stabilizuje. Oko 28 odsto želi da američke trupe napuste Irak u roku od godinu dana dok se 16 odsto zalaže sa momentalno povlačenje. Predsednik Buš će u utorak održati govor o stanju unije što je još jedna prilika da se izmeni javno mnjenje o njegovoj strategiji u Iraku. Demokrate pa čak i neki republikanci upozoravaju predsednika da njegova nova strategija ne uživa adekvatnu podršku javnosti. Senator Džozef Bajden iz Delavera je jedan od nekoliko demokrata koji razmatraju mogućnost kandidature na predsedničkim izborima 2008. Bajden kaže da bi predsednik i članovi Kongresa trebalo da se sete iskustava o podelama tokom vijetnamskog rata.

”Mislim da smo naučili lekciju bez obzira da li smo bili u Vijetnamu ili ne i da li smo bili protiv ili za taj rat, a ta lekcija je da nikakva spoljna politika ne može da bude održiva u ovoj zemlji bez podrške američkog naroda. Oni moraju da daju zeleno svetlo. Nadam se da nije kasno.“

Neke demokrate žele da se založe za ukidanje fondova za dodatne trupe koje se spremaju za Irak. Medjutim, stručnjaci upozoravaju da bi takav potez mogao da bude politički rizičan za novu demokratsku većinu u Kongresu. Većina demokrata pa čak i neki republikanci se zalažu za neobavezujuću rezoluciju kojom se izražava protivljenje predsednikovom povećanju trupa u Iraku. Predsednik pokušava da pridobije podršku republikanaca za blokadu te rezolucije. Medjutim, on je svestan pesimizma javnosti povodom Iraka i navodi da je rekao iračkim liderima kako američka obaveza prema njihovoj zemlji nije večna. Irak je već postao vodeći faktor u trci za predsednički položaj 2008, pošto se vodeći kandidati izjašnjavaju za ili protiv predsednikove nove strategije.

XS
SM
MD
LG