Linkovi

Američki Senat usvojio rezoluciju kojom se daje podrška demokratskim snagama u Srbiji


Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju o podršci demokratskim snagama u Srbiji, koju su predložili senatori Džordž Vojnovič, Ričard Lugar i Čak Hejgel.

U tekstu se navodi da “Sjedinjene Američke Države treba da budu posvećene razvoju snažnih veza sa demokratskom Srbijom, na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i saradnji sa NATO-om”.

Rezolucijom se izražava podrška demokratskim snagama u Srbiji i ohrabruju njeni gradjani da ostanu posvećeni razvoju demokratije. ”Srbija će 21.januara održati demokratske parlamentarne izbore i odrediti buduće rukovodstvo”, podseća se predlogu rezolucije uz ocenu da se Srbija nalazi na ključnom raskršću u svojoj istoriji.

Takodje se ukazuje na privrženost predsednika Srbije Borisa Tadića principima demokratije, I podseća da je ulazak Srbije u Partnerstvo za mir ključni korak u njenom približavanju evroatlantskoj alijansi. Senat konstatuje da bi “Srbija trebalo da nastavi napredak u reformama, uključujući i reforme pravosuđa i sistema odbrane, kao i reforme u oblasti ljudskih i manjinskih prava”.

Takodje se naglašava da Beograd treba da što pre ispuni obaveze prema Haškom tribunalu, uključujući i momentalno hapšenje Ratka Mladića i njegovo izručenje Hagu, što je ključni korak ka prijemu u EU I NATO. “SAD treba da nastave i pojačaju saradnju sa vladom Srbije u domenu odbrane i bezbednosti, kao i kroz obrazovanje, obuku I tehničku saradnju, i da ostanu prijatelj narodu Srbije dok nastavlja na putu ka demokratiji” zaključuje se u rezoluciji.

Jeremić: Pogrešno rešenje kosovskog statusa ugrožava napore reformatora u Srbiji

«Pogrešno rešenje statusa Kosova moglo bi da ugrozi napore pro-zapadnih reformatora u Srbiji u ključnom trenutku u istoriji zemlje», upozorio je savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić u intervjuu koji je danas objavljen u listu «Vašington Tajms».

Jeremić, koji je protekle nedelje boravio u Vašingtonu razgovarajući sa predstavnicima Kongresa o rezoluciji o podršci srpskoj demokratiji, ističe da će odluka o budućnosti Kosova svakako biti teška za Srbiju.

«Medjutim, ako se ona predstavi srpskom narodu kao jednoglasna odluka Saveta bezbednosti, mi ćemo je svakako saslušati», rekao je Jeremić.

Savetnik predsednika Srbije ukazuje da je neophodno imati u vidu duboke regionalne posledice eventualne nestabilnosti u Srbiji, ukoliko odluka o Kosovu bude doneta na pogrešan način. Jeremić dodaje da predsednik Tadić i vlada u Beogradu ostaju predani evro-atlantskoj politici bez obzira na odluku o statusu Kosova.

«Naši dugoročni strateški ciljevi su u potpunosti u skladu sa onim što nam žele Evropa i SAD» zaključio je Jeremić u intervjuu «Vašington Tajmsu».

XS
SM
MD
LG