Linkovi

Pristanak na trostrani sastanak dostignuće misije Kondolize Rajs Bliskom istoku


Američki državni serketar Kondoliza Rajs je izjavila da bi njen predstojeći sastanak sa izraelskim i palestinskim liderima mogao da dovede do prodora u dijalogu dve strane. Državni sekretar je u Kuvajtu, na razgovorima o Iraku i bliskoistočnom konfliktu sa ministrima inostranih poslova država zalivskog regiona.

Pristanak na trostrani sastanak je do sada jedino opipljivo dostignuće misije državnog sekretara na Bliskom istoku, čiji je cilj pridobijanje podrške umerenih Arapa za nejaku iračku vladu. Državni sekretar je svoje razgovore sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom proteklih dana, krunisala saopštenjem da će se sastati sa njima za tri-četiri nedelje i nezvanično razgovarati o mogućem dvodržavnom rešenju sukoba. Biće to prvi razgovori na najvišem nivou o takozvanom ”konačnom statusu“, u okvirima mirovnog procesa otkako je predsednik Bil Klinton u Kemp Dejvidu 2000. godine, na završetku svog mandata u Beloj kući, pokušao da pomogne da se usvoji sveobuhvatni mirovni sporazum. U razgovoru sa novinarima koji su doputovali sa njom u Kuvajt, državni sekretar Rajs je izrazila nadu da će podstaći retke izraelsko-palestinske kontakte o lokalnim pitanjima i - kako se izrazila - “probiti led” za razgovore o važnijim pitanjima sa kojima su strane suočene.

”Prednost je to što će umesto razgovora o ovom ili onom kontrolnonm punktu ili transferu novca, oni biti podstaknuti da razgovaraju o tome kako će da stignu u budućnost i uspostave palestinsku državu.“

Kondoliza Rajs je nagovestila da bi ovi trostrani razgovori mogli da budu prvi u nizu sastanaka organizovanih s namerom da se obezbedi, posebno Palestincima, takozvani ”politički horizont“, odnosno jasnija ideja o tome šta bi njihova budućnost mogla da sadrži ukoliko ostanu predani miroljubivom dijalogu. Arapski saveznici Sjedinjenih Država vrše pritisak na administraciju predsednika Buša da više radi na rešavanju izraelsko-palestinskog konflikta, tvrdeći da sadašnji spor potkopava pokušaje da se napreduje u pogledu drugih bliskoistočnih problema, uključujući Irak. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kondolizom Rajs u Rijadu, saudijski ministar inostranih poslova, princ Saud Fejsal je istakao da podržava tu inicijativu.

”Želim da pozdravim reči državnog sekretara Kondolize Rajs o obnavljanju rešenosti administracije predsednika Buša da radi na postizanju napretka u mirovnom procesu, osnivanju palestinske države i jačanju pokušaja Sjedinjenih Država da reše palestinsko-izraelski konflikt. Takođe se radujemo prekidu blokade palestinskih teritorija, okončanju upada i kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda, koje samo povećava ljudske patnje“, rekao je preko preko vodioca saudijski ministar inostranih poslova. Državni sekretar se u razgovoru sa novinarima pridružila palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, u odbacivanju ideje, koju je izneo Izrael, o proglašenju privremene države za Palestince na teritoriji koju sada kontrolišu. Kondoliza Rajs je rekla da bi možda bilo teže pregovarati o prelaznoj državi, nego o konačnom sporazumu o državnosti.

XS
SM
MD
LG