Linkovi

Digitalna tehnologija ostvarila još jedan fascinantan prodor


Istraživači je sada koriste da bi pokušali da shvate kako su funkcionisali mozgovi velikih umetnika, kako bi na taj način nadmudrili falsifikatore.

Da li je ovo original ili falsifikat? Istraživači u Holandiji pokušali su da pomoću digitalne tehnolgoije dodju do odgovora. Erik Postma je proveo više od tri godine na, kako ga zove, «autentičnom projektu».

«Pokušavamo da kopirao način na koji mozak procesuje slike. Kada to procesujemo na način na koji ljudski mozak to čini, možemo da otkrijemo sličnosti i razlike i da to uporedimo sa uzorcima slika. Dakle, trik je da digitalizujemo, na primer, ovu sliku kako bi kompjuter mogao da je obradi.»

Softver za «autentični program» baziran je na funkcionisanju ljudskog mozga. Analizom i digitalizacijom prizora sa platna snimljenih rentgenskim zracima, softver «uči» da prepoznaje stil odredjenog slikara - njegovu tehniku i poteze četkice, i time smanjuje vreme potrebno da bi se uočila razlika izmedju remek-dela i falsifikata. Evo šta o tome kaže istraživač, Igor Berežnoj.

«Mi analiziramo sve elemente poteza četkice, na primer zakrivljenost, položaj na platnu, debljinu sloja boje, učestalost poteza itd., i na osnovu tih podataka možemo da kažemo da li se neka slika razlikuje od druge slike istog autora.»

Kris Stolvijk, šef istraživanja u muzeju «Van Gog» u Amsterdamu, ipak kaže da ovaj softver neće zameniti tradicionalnu procenu najboljih eksperata, ali da bi mogao da bude od pomoći.

«Digitalizacija može da bude jedan od metoda u ekspertizi pošto kompjuteri mogu da nam pomognu da na vrlo brz i precizan način odredimo neke od karakteristika tehnike odredjenog slikara.»

Svaka obavljena analiza povećava efikasnost softvera. «Autentični projekat» se zasniva na sve većoj banci podataka u kojoj su registrovane jedinstvene karakteristike slikarskih tehnika pojedinih umetnika.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG